Salko sa pri pečení vianočných dobrôt využíva veľmi často. Ak ho kupujete v obchode viete, že jeho cena samozrejme každým rokom stúpa. Pripravili sme pre vás tip, ako si ho pripraviť aj doma, dokonca v príchutiach čokoláda, karamel a aj originál smotanové. Ušetríte a vždy ho môžete mať po ruke. Pripravovali ste niekedy Salko doma? Dajte nám vedieť.
Na Salko budeme potrebovať:
Klasické
- 600 ml plnotučného mlieka
- 200 gramov cukru
Karamelové
- 200 gramov cukru
- 600 ml mlieka
Čokoládové
- 100 gramov cukru
- 600 ml mlieka
- 100 gramov čokolády
Postup:
- Rozdiel nie je v surovinách, ale v postupe. Ak sa chystáte na klasické Salko postupujte nasledovne. Mlieko si nalejeme do hrnca, ideálne širokého s nízkymi okrajmi a pridáme cukor. Premiešame metličkou a zahrievame. Varíme až kým sa nám objem nezmenší o polovicu a neustále metličkou miešame. Keď začne Salko hustnúť a bublinkovať, odstavíme. Celý proces trvá asi 20 minút.
- Pri karamelovom Salku najskôr zahrejeme cukor. Miešame ho metličkou, kým sa neroztopí a nezačne trošku hnednúť. Pozor na pripálenie! Následne pridáme mlieko a postupujeme ako pri klasickom.
- Pri čokoládovom postupujeme podobne, len k cukru pridáme aj nalámanú čokoládu alebo kakao. Postup dokončíme ako pri prvom recepte.
Lucia M.