Domáce Salko 3-krát inak

Loading...
(0 / 5)

Potrebujete Salko a nedá sa vám odbehnúť do obchodu? Túto sladkú krémovú pochúťku si jednoducho pripravíte aj doma. Prinášame tipy aj na karamelové a čokoládové.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kristýna Parolová (@kristynaparolova) on

Na domáce Salko budeme potrebovať:

  • 600 ml mlieka
  • 200 gramov cukru
  • 40 gramov masla

Postup:

  • V hrnci si zmiešame tieto tri suroviny a miešame a zahrievame v hrnci. Miešame do zhustnutia na slabom plameni zhruba 30 minút. Následne odstavíme a prelejeme do nádoby, kde Salko ešte zhustne.

Karamelové aj čokoládové

Karamelové

  • 200 gramov cukru
  • 600 ml mlieka

Čokoládové

  • 100 gramov cukru
  • 600 ml mlieka
  • 100 gramov čokolády

Postup:

  • Rozdiel nie je v surovinách, ale v postupe. Ak sa chystáte na klasické Salko postupujte nasledovne. Mlieko si nalejeme do hrnca, ideálne širokého s nízkymi okrajmi a pridáme cukor. Premiešame metličkou a zahrievame. Varíme až kým sa nám objem nezmenší o polovicu a neustále metličkou miešame. Keď začne Salko hustnúť a bublinkovať, odstavíme. Celý proces trvá asi 20 minút.
  • Pri karamelovom Salku najskôr zahrejeme cukor. Miešame ho metličkou, kým sa neroztopí a nezačne trošku hnednúť. Pozor na pripálenie! Následne pridáme mlieko a postupujeme ako pri klasickom.
  • Pri čokoládovom postupujeme podobne, len k cukru pridáme aj nalámanú čokoládu alebo kakao. Postup dokončíme ako pri prvom recepte.
Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x