Potrebujete Salko a nedá sa vám odbehnúť do obchodu? Túto sladkú krémovú pochúťku si jednoducho pripravíte aj doma. Prinášame tipy aj na karamelové a čokoládové.
- 600 ml mlieka
- 200 gramov cukru
- 40 gramov masla
Postup:
- V hrnci si zmiešame tieto tri suroviny a miešame a zahrievame v hrnci. Miešame do zhustnutia na slabom plameni zhruba 30 minút. Následne odstavíme a prelejeme do nádoby, kde Salko ešte zhustne.
Karamelové aj čokoládové
Karamelové
- 200 gramov cukru
- 600 ml mlieka
Čokoládové
- 100 gramov cukru
- 600 ml mlieka
- 100 gramov čokolády
Postup:
- Rozdiel nie je v surovinách, ale v postupe. Ak sa chystáte na klasické Salko postupujte nasledovne. Mlieko si nalejeme do hrnca, ideálne širokého s nízkymi okrajmi a pridáme cukor. Premiešame metličkou a zahrievame. Varíme až kým sa nám objem nezmenší o polovicu a neustále metličkou miešame. Keď začne Salko hustnúť a bublinkovať, odstavíme. Celý proces trvá asi 20 minút.
- Pri karamelovom Salku najskôr zahrejeme cukor. Miešame ho metličkou, kým sa neroztopí a nezačne trošku hnednúť. Pozor na pripálenie! Následne pridáme mlieko a postupujeme ako pri klasickom.
- Pri čokoládovom postupujeme podobne, len k cukru pridáme aj nalámanú čokoládu alebo kakao. Postup dokončíme ako pri prvom recepte.