Poznáte pita chlebík? Ideálny k šošovicovému dhalu, rôznym nátierkam alebo k hummusu. Pita placky si však môžete dať aj k mletému mäsu s omáčkou. Jednoduchý recept, 5 surovín a jednoduchá príprava. V obchode pita chlieb už kupovať nebudete.
- 1 hrnček vlažnej vody
- 1 PL cukru
- 2 1/4 ČL suchého droždia
- 3 hrnčeky múky
- 1 PL olivového oleja
- 1 3/4 ČL soli
Postup:
- V miske si zmiešame vodu, cukor a droždie spolu s 1 šálkou múky. Miešame mixérom na pomalých otáčkach. Cesto necháme vykysnúť asi 15 minút. Na povrchu sa začnú tvoriť malé bublinky.
- Pridáme olivový olej a soľ a rovnako aj zvyšok múky. Miesime až kým cesto nie je mäkké a nevytvoríme jednotnú hrudku. Ak sa cesto nechce spojiť, pridáme ešte trochu múky.
- Vytvarujeme guľku a necháme ju kysnúť asi 2 hodiny. Následne ho na pomúčenej doske rozdelíme na rovnako veľké guličky, ktoré rozvaľkáme na placky. Tie položíme na panvicu, ktorú sme trochu potreli olejom a zohrievame.
- Keď sa chlieb začne nafukovať, otočíme. Hotové placky uchovávame v čistej utierke a najlepšie je hneď ho konzumovať. Pri izbovej teplote vám však vydrží 5-7 dní.
Lucia M.