Ste milovníci dobrých domácich šišiek? Väčšinou ich všetci pripravujeme klasicky – prichystáme si kysnuté cesto a po nakysnutí ho vyformujeme do guliek, ktoré vyprážame v horúcom oleji. Tejto „zdravej“ pochúťky sa môžete zriecť, ak si pripravíte šišky v rúre. Pretože tieto šišky sú plnené domácim tvarohom a nie sú vyprážané, ale pečené.
Na cesto
100 ml mlieka
2 g čerstvého droždia
1 ČL kryštálového cukru
300 g hladkej múky
1 žĺtok
štipka soli
3 g masla
Na plnku
250 g tvarohu
10 g hrozienok
1 balíček vanilkového cukru
práškový cukor podľa chuti
2 žĺtky
Do misky so 100 ml vlažného mlieka pridajte droždie a lyžičku cukru. Misku zakryte a nechajte 10 minút odstáť. Do väčšej misy si nasypte múku, žĺtky, soľ, maslo a vylejte zmes z droždia do cesta. Vymieste hladké cesto, ak treba pridajte mlieko. Cesto musí byť vláčne. Nechajte cesto v prikrytej miske podkysnúť 10-15 minút a potom ho na pomúčenej doske vyvaľkajte na primeranú hrúbku 2-3 cm, kto má rád tenšie, môže aj menej.
Vezmite si okrúhlu formičku na vykrajovanie a vykrojte párny počet krúžkov. Tie ukladajte na utierku, kde budú ešte vykrojené mierne kysnúť.
Medzitým si vymiešajte tvarohovú plnku. Zmiešajte tvaroh, hrozienka, práškový a vanilkový cukor a nezabudnite na žĺtky. Zmes nakladajte v primeranom množstve do stredu každého druhého kolieska cesta. Zvyšnými kolieskami prikryte naplnené kolieska a cesto jemne spojte, aby plnka nevytiekla.
Šišky poukladajte na vymastený plech a pečte v rúre vyhriatej na 210 stupňov približne 10 minút, potom teplotu znížte na 180 stupňov a pečte ešte približne 20 minút, alebo dovtedy, kým nebudú zlatisté. Ak sa vám na vrchole šišiek chytá „rumenec“ zakryte ich pokojne alobalom. Zabránite tak zhoreniu. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), nosalty.hu