Domáce krekry naslano

(5 / 5)

Máte radi rodinné večery, kedy nemusíte nič robiť, len pozeráte film a chrumkáte niečo slané? Prekvapte každého skvelým receptom na domáce slané krekry, ktoré zmiznú zo stola ešte pred začiatkom samotného filmu. Kľúčové je vybrať kvalitné syry, s ktorými budú krekry naozaj výnimočné. Zvoľte parmezán, pretože je aromatický a vytvorí chrumkavú kôrku. Posypať ich môžete napríklad rascou, soľou, ľanovými semienkami alebo čímkoľvek, čo máte doma.

Budeme potrebovať:

100 gramov polohrubej múky

100 gramov masla

5 ČL soli

100 gramov syra

1 vajíčko

Postup:

Maslo si necháme zmäknúť na izbovú teplotu a v miske ho zmiešame so soľou a múkou do drobivého cesta. Pridáme nastrúhaný syr a premiešame. Na záver pridáme vajíčko, vytvoríme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chladničke oddychovať asi 30 minút. Cesto nakoniec vyvaľkáme na pomúčenej doske tak, aby malo maximálne 3 milimetre na výšku. Povykrajujeme slzičky, trojuholníky alebo krúžky a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý kreker potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme napríklad makom, soľou, syrom alebo aj bylinkami. Pečieme asi 10-15 minút pri teplote 170 stupňov Celzia. Papáme až keď vychladnú, dobrú chuť.

zdroj titulnej fotky: pixabay, Lucia Mužlová

Chutil ti tento recept?

komentárov

x