Máte radi rodinné večery, kedy nemusíte nič robiť, len pozeráte film a chrumkáte niečo slané? Prekvapte každého skvelým receptom na domáce slané krekry, ktoré zmiznú zo stola ešte pred začiatkom samotného filmu. Kľúčové je vybrať kvalitné syry, s ktorými budú krekry naozaj výnimočné. Zvoľte parmezán, pretože je aromatický a vytvorí chrumkavú kôrku. Posypať ich môžete napríklad rascou, soľou, ľanovými semienkami alebo čímkoľvek, čo máte doma.
Budeme potrebovať:
- 100 gramov polohrubej múky
- 100 gramov masla
- 5 ČL soli
- 100 gramov syra
- 1 vajíčko
Postup:
- Maslo si necháme zmäknúť na izbovú teplotu a v miske ho zmiešame so soľou a múkou do drobivého cesta. Pridáme nastrúhaný syr a premiešame.
- Na záver pridáme vajíčko, vytvoríme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chladničke oddychovať asi 30 minút. Cesto nakoniec vyvaľkáme na pomúčenej doske tak, aby malo maximálne 3 milimetre na výšku.
- Povykrajujeme slzičky, trojuholníky alebo krúžky a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý kreker potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme napríklad makom, soľou, syrom alebo aj bylinkami. Pečieme asi 10-15 minút pri teplote 170 stupňov Celzia. Papáme až keď vychladnú, dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: pixabay, Lucia Mužlová