Domáce kokosové mlieko z 2 surovín

Loading...
(0 / 5)

Používate v kuchyni kokosové mlieko, respektíve kokosovú smotanu? Je to zdravšia a rastlinná verzia klasickej smotany a získala si mnohých gurmánov. Indické kari alebo dhal si bez neho už nevieme predstaviť, no často ho používame aj v sladkých receptoch. Cena tejto dobroty už ale taká priaznivá nie je. Čo tak si ho vyrobiť doma?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nopal Cactus & Herbal Medicine (@plantamex) on

Môžete ho pripraviť z čerstvého kokosového orecha, no jednoduchšia verzia je z klasického mletého, ktorý používame aj pri pečení. Chce to trochu trpezlivosti, no výsledok stojí za to a ušetrí vám nemalé peniaze. Ak budete robiť z čerstvého orecha, vodu môžete pokojne vypiť a kokos treba nechať nakrájaný luhovať asi hodinu v horúcej vode, následne sa mixuje a cedí cez látku. Toto kokosové mlieko nie je ako rastlinné mlieko, má skôr konzistenciu hustejšej smotany. Predo je ideálna do jedál, nie na pitie.

Na domáce kokosové mlieko budeme potrebovať:

  • 1 kg mletého kokosu
  • 2 litre vody

Postup:

  • Kokos si zmiešame s horúcou vodou a za občasného miešania necháme lúhovať asi hodinu až dve. Následne zmes prelejeme do mixéra a dobre rozmixujeme. Vzniknúť by nám mala hustá biela kaša.
  • Tú prelejeme po dôkladnom mixovaní do bavlnenej utierky, prípadne do špeciálnej látky určenej na cedenie. Používa sa napríklad pri výrobe kvásku alebo domáceho krémového syra. Postačí vám aj klasická kuchynská utierka, pokiaľ je z bavlny, prípadne kus odstrihnutej kvalitnej bavlnenej látky, napríklad z plachty.
  • Hmotu dobre vyžmýkame aj niekoľkokrát. Kokosové mlieko si prelejeme do nádoby a uložíme do chladničky. Po stuhnutí nám ostane hustá smotana. Pozor však na trvanlivosť. Spotrebovať by ste ho mali najneskôr to 3-5 dní. Použiť ho môžete do dezertov, do krémových polievok alebo na zjemnenie omáčok. Dobrú chuť.

 

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x