Domáce éclairs

(4 / 5)

Ak ste ešte nepočuli o francúzskej dobrote nazývanej „éclairs“ tak je najvyšší čas. Tento francúzsky dezert znamená v preklade blesk a to teda oprávnene. Veľmi rýchlo dokáže totiž zo stola zmiznúť! 

Klasické éclairs s pudingom

Budeme potrebovať:

Cesto:

125 ml vody

štipka soli

125 g masla

150 gramov hladkej múky

6 vajec

Plnka:

0,5 l mlieka

2 vajcia

130 gramov cukru

2 polievkové lyžice múky

2 polievkové lyžice škrobu

200 g masla

Poleva:

2 polievkové lyžice kyslej smotany

0,5 kg cukru

50 g masla

2 polievkové lyžice kakaového prášku

Postup:

Ako prvé pripravte cesto. Nalejte vodu do hrnca s hrubším dnom. Pridajte soľ, maslo, miešajte a priveďte do varu. Pridajte múku za stáleho miešania. Následne hrniec odoberte z ohňa a pridávajte vajcia po jednom a opäť neprestávajte miešať. Na plech prestrite papier na pečenie a cesto si dajte do striekačky alebo cukrárenského vrecka. Na plech urobte podlhovasté pásiky cesta rovnakej veľkosti. Dajte piecť na 10 minút pri teplote 200 stupňov. Následne teplotu znížte na 180 stupňov a pečte ďalších 15-20 minút. Neotvárajte rúru! Počas doby pečenia si pripravte krém. Mlieko nalejte do hrnca a priveďte do varu. V samostatnej miske rozmiešajte cukor spolu s vajíčkami. Hotovú zmes pridajte k múke a škrobu. Hmotu za stáleho miešania pridajte do mlieka. Nechajte zmes viacej zahriať a pridajte maslo. Zľahka miešajte. Ak chcete pripraviť polevu, roztopte si maslo, pridajte cukor, kyslú smotanu a kakaový prášok. Miešajte kým nedostanete ľahkú konzistenciu. Upečené cestá naplňte plnkou a navrchu polejte polevou.

Čokoládové éclairs

Budeme potrebovať:

Cesto:

4 vajcia

250 ml vody

125 g masla

30 g čokolády

200 g múky

štipka soli

Plnka:

1 smotana na šľahanie 25-30%

2 polievkové lyžice práškového cukru

Poleva:

100 g bielej čokolády

Postup:

Ako prvé opäť pripravte cesto. Do hrnca dajte vodu a pridajte maslo, čokoládu a soľ. Hrniec dajte na malý oheň. Počas stáleho miešania priveďte o varu. Pridajte múku a stále miešajte. Akonáhle cesto začne padať zo stien hrnca dajte ho z ohňa dole. Pridávajte vajcia jedno po druhom a stále miešajte. Pomocou cukrárenského vrecka rozmiestnite cesto na plech. Pečte pri teplote 200 stupňov 15 minút. Potom ďalších 10 minút pri teplote 180 stupňov. Pre prípravu krému je potrebné poriadne vyšľahať šľahačku a následne pridať cukor. Na polevu len poriadne roztopte čokoládu vo vodnom kúpeli. Plnkou naplňte cesto a polejte čokoládou.

Éclairs s karamelovým krémom

Budeme potrebovať:

Cesto:

100 ml mlieka

100 ml vody

1 polievková lyžica cukru

5 vajec

100 g masla

200 g masla

štipka soli

Plnka:

5 g želatíny

30 ml vody

200 ml smotany s 33% tuku

170 ml mlieka

100 g cukru

2 polievkové lyžice masla

1 lyžička citrónovej šťavy

Poleva:

100 g horkej čokolády

Postup:

Varte spolu vodu, mlieko, maslo, soľ a cukor. Priveďte do varu. Za stáleho miešania pridajte múku. Miešajte kým sa cesto nespúšťa zo stien hrnca. Pridávajte vajcia po jednom a stále miešajte. Na plech pokrytý papierom na pečenie cez cukrárenské vrecko urobte podlhovasté pásiky. 10 minút pečte pri teplote 200 stupňov a následne znížte teplotu na 160 stupňov a pečte 15-20 minút. Na plnku namočte želatínu na 20 minút. Mlieko priveďte do varu. V samostatnej miske zmiešajte citrónovú šťavu spolu s cukrom. Dajte nad oheň a miešajte kým sa cukor nerozpustí. Nalejte horúce mlieko a dôkladne miešajte. Do zmesi pridajte maslo, želatínu, dôkladne premiešajte a dajte do chladničky na 60 minút. Éclairs naplňte plnkou a polejte roztopenou čokoládou.

zdroj titulnej fotky: instagram, Gabriela, sovkusom

Chutil ti tento recept?

komentárov

x