Ak ste ešte nepočuli o francúzskej dobrote nazývanej „éclairs“ tak je najvyšší čas. Tento francúzsky dezert znamená v preklade blesk a to teda oprávnene. Veľmi rýchlo dokáže totiž zo stola zmiznúť!
Budeme potrebovať:
Cesto:
125 ml vody
štipka soli
125 g masla
150 gramov hladkej múky
6 vajec
Plnka:
0,5 l mlieka
2 vajcia
130 gramov cukru
2 polievkové lyžice múky
2 polievkové lyžice škrobu
200 g masla
Poleva:
2 polievkové lyžice kyslej smotany
0,5 kg cukru
50 g masla
2 polievkové lyžice kakaového prášku
Postup:
Ako prvé pripravte cesto. Nalejte vodu do hrnca s hrubším dnom. Pridajte soľ, maslo, miešajte a priveďte do varu. Pridajte múku za stáleho miešania. Následne hrniec odoberte z ohňa a pridávajte vajcia po jednom a opäť neprestávajte miešať. Na plech prestrite papier na pečenie a cesto si dajte do striekačky alebo cukrárenského vrecka. Na plech urobte podlhovasté pásiky cesta rovnakej veľkosti. Dajte piecť na 10 minút pri teplote 200 stupňov. Následne teplotu znížte na 180 stupňov a pečte ďalších 15-20 minút. Neotvárajte rúru! Počas doby pečenia si pripravte krém. Mlieko nalejte do hrnca a priveďte do varu. V samostatnej miske rozmiešajte cukor spolu s vajíčkami. Hotovú zmes pridajte k múke a škrobu. Hmotu za stáleho miešania pridajte do mlieka. Nechajte zmes viacej zahriať a pridajte maslo. Zľahka miešajte. Ak chcete pripraviť polevu, roztopte si maslo, pridajte cukor, kyslú smotanu a kakaový prášok. Miešajte kým nedostanete ľahkú konzistenciu. Upečené cestá naplňte plnkou a navrchu polejte polevou.
Budeme potrebovať:
Cesto:
4 vajcia
250 ml vody
125 g masla
30 g čokolády
200 g múky
štipka soli
Plnka:
1 smotana na šľahanie 25-30%
2 polievkové lyžice práškového cukru
Poleva:
100 g bielej čokolády
Postup:
Ako prvé opäť pripravte cesto. Do hrnca dajte vodu a pridajte maslo, čokoládu a soľ. Hrniec dajte na malý oheň. Počas stáleho miešania priveďte o varu. Pridajte múku a stále miešajte. Akonáhle cesto začne padať zo stien hrnca dajte ho z ohňa dole. Pridávajte vajcia jedno po druhom a stále miešajte. Pomocou cukrárenského vrecka rozmiestnite cesto na plech. Pečte pri teplote 200 stupňov 15 minút. Potom ďalších 10 minút pri teplote 180 stupňov. Pre prípravu krému je potrebné poriadne vyšľahať šľahačku a následne pridať cukor. Na polevu len poriadne roztopte čokoládu vo vodnom kúpeli. Plnkou naplňte cesto a polejte čokoládou.
Budeme potrebovať:
Cesto:
100 ml mlieka
100 ml vody
1 polievková lyžica cukru
5 vajec
100 g masla
200 g masla
štipka soli
Plnka:
5 g želatíny
30 ml vody
200 ml smotany s 33% tuku
170 ml mlieka
100 g cukru
2 polievkové lyžice masla
1 lyžička citrónovej šťavy
Poleva:
100 g horkej čokolády
Postup:
Varte spolu vodu, mlieko, maslo, soľ a cukor. Priveďte do varu. Za stáleho miešania pridajte múku. Miešajte kým sa cesto nespúšťa zo stien hrnca. Pridávajte vajcia po jednom a stále miešajte. Na plech pokrytý papierom na pečenie cez cukrárenské vrecko urobte podlhovasté pásiky. 10 minút pečte pri teplote 200 stupňov a následne znížte teplotu na 160 stupňov a pečte 15-20 minút. Na plnku namočte želatínu na 20 minút. Mlieko priveďte do varu. V samostatnej miske zmiešajte citrónovú šťavu spolu s cukrom. Dajte nad oheň a miešajte kým sa cukor nerozpustí. Nalejte horúce mlieko a dôkladne miešajte. Do zmesi pridajte maslo, želatínu, dôkladne premiešajte a dajte do chladničky na 60 minút. Éclairs naplňte plnkou a polejte roztopenou čokoládou.