Tento zákusok sme pripravovali prvýkrát, preto sme hľadali recept, podľa ktorého sa nám zaručene podaria. Keďže nejde o žiadny neznámy koláč, rád sme našli všade na internete dosť. Ak patríte aj vy k tým, čo pečú len zriedka a chcete sa prezentovať skvelým zákuskom, túto klasiku by ste mali určite vyskúšať.
- 15 vajec
- 450 g kryštálového cukru
- 4 PL slnečnicového oleja
- 10 PL polohrubej múky
- 280 g masla
- 50 g práškového cukru
- 3 PL kakaa
- 1/2 ČL citrónovej šťavy
- Pripravte si dve misky, vzniknú vám dve rovnaké cestá. Do oboch si dajte po 5 PL múky. Vajcia si rozdeľte na žĺtky a bielky. Do každej misky si pripravte 4 bielky vyšľahané so 4 PL kryštálového cukru, a 4 žĺtky vyšľahané s 2 PL slnečnicového oleja. Potom opatrne obe cestá zmiešajte do jednej misky. Hotové cesto si dajte do cukrárskeho vrecka a naneste na plech a pečte pri teplote 180 stupňov do zlatista. Celkovo upečte 8 korpusov, prípadne toľko, koľko vám vyjde.
- Medzitým si pripravte krém. 5 vajec zmiešajte s 200 g cukru, pridajte kakao. Vložte do vodného kúpeľa a miešajte, až kým zmes nestuhne. Nechajte zmes mierne vychladnúť a potom do nej po kúskoch ukladajte 250 g masla a prisypte práškový cukor. Dobre rozmiešajte.
- Glazúru si pripravte jednoducho, pri nízkej teplote si skaramelizujte 100 g cukru, do cukrového sirupu pridajte 30 g masla a premiešajte, aby sa maslo celkom roztopilo. Potom pridajte citrónovú šťavu, aby bola glazúra lesklá.
- Na upečené korpusy nanášajte kakaový krém a potom všetko polejte tekutou glazúrou. Rezy odložte do chladničky stuhnúť minimálne na noc a na druhý deň podávajte. Prajeme dobrú chuť.
Lucia M.