Dobošová torta

(5 / 5)

Poznáte históriu slávnej dobošky? Začala sa písať ešte v roku 1885, kedy cukrár Jozsef Dobosz na maďarskej cukrárskej výstave prezentoval svoj nový objav a síce tortu, ktorá vydrží čerstvá až 10 dní.

Vtedy mu nik neveril, no keď zákusok ochutnal aj samotný Rakúsko-Uhorský cisár František Jozef a jeho manželka, Jozsef Dobosz sa stal jedným z najslávnejších cukrárov svojej doby. Dobošová torta sa na cisársky dvor začala dodávať v špeciálnych škatuliach. Dnes je to jeden z najobľúbenejších zákuskov podávaných na rôznych príležitostiach. Dobošku si môžete pripraviť aj doma a nie je to vôbec náročné.

Budete potrebovať:

15 vajec

450g kryštálového cukru

4 PL slnečnicového oleja

10 PL polohrubej múky

280g masla

50g práškového cukru

3 PL kakaa

½ ČL octu

Postup prípravy:

Pripravte si dve misky, vzniknú vám dve rovnaké cestá. Do oboch si dajte po 5 PL múky. Vajcia si rozdeľte na žĺtky a bielky. Do každej misky si pripravte 4 bielky vyšľahané so 4 PL kryštálového cukru, a 4 žĺtky vyšľahané s 2 PL slnečnicového oleja. Potom opatrne obe cestá zmiešajte do jednej misky a preosejte múku. Hotové cesto si dajte do cukrárskeho vrecka a plech si vyložte papierom na pečenie, na ktorý ste si predkreslili kruh s priemerom cca 18 cm (alebo podľa veľkosti vašej tortovej formy). Cesto pomocou cukrárskeho vrecka naneste na kruh a pečte pri teplote 180 stupňov do zlatista. Celkovo upečte 8 korpusov.

Medzitým si pripravte krém. 5 vajec zmiešajte s 200g cukru, pridajte kakao. Vložte do vodného kúpeľa a miešajte, až kým zmes nestuhne. Nechajte zmes mierne vychladnúť a potom do nej po kúskoch ukladajte 250g masla a prisypte práškový cukor. Dobre rozmiešajte.

Glazúru si pripravte jednoducho, pri nízkej teplote si skaramelizujte 100g cukru, do cukrového sirupu pridajte 30g masla a premiešajte, aby sa maslo celkom roztopilo. Potom pridajte ocot, aby bola glazúra lesklá.

Na upečené korpusy nanášajte kakaový krém a potom všetko polejte tekutou glazúrou. Tortu odložte do chladničky stuhnúť minimálne na noc a na druhý deň podávajte! Prajeme dobrú chuť.

zdroj titulnej fotky: instagram/instagram, sovkusom.ru (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x