Mamičky toho majú často veľa a nie vždy je čas na prípravu čerstvých pokrmov. Ak nestíhate, nemusíte dieťatku dávať umelé výživy kupované v obchode. Stačí, že si doma pripravíte svoje do zásoby. Chutné, zdravé, bez pridaných zbytočných ingrediencií.
Chutné výživy pre tých najmenších i väčšie deti.
2 kg jabĺk
trošku medu alebo trstinového cukru (nemusí byť)
Jablká len nakrájame na menšie kocky bez šupky a bez jadierok. Necháme dusiť v hrnci, pokiaľ nezmäknú (asi 15 až 20 minút) a následne ich pomocou ponorného mixéra rozmixujeme na hladkú kašu. Podľa kyslosti jabĺk k nim môžeme pridať trochu trstinového cukru alebo medu, či vanilkový lusk, ktorý potom vyberieme. Ak sú jablká sladké, nepotrebujeme dodatočne dosladzovať a výživa bude o to zdravšia. Rozmixovanú jablkovú kašu ešte necháme prevrieť a následne ju môžeme naliať do pripravených zaváraninových pohárov, ktoré uzavrieme a otočíme hore dnom. Zabalené v deke necháme stáť až do úplného vychladnutia.
2 kg zrelých sladkých sliviek
1 kg sladkých jabĺk
Jablká ošúpeme a vyberieme jadrá, slivky umyjeme a vykôstkujeme. Potom všetko nakrájame na menšie kúsky a dáme dusiť do hrnca. Keďže jablká pustia šťavu, nemusíte pridávať vodu, aby nebola výživa príliš riedka. Dusíme, pokiaľ nie je ovocie mäkké a nerozpadáva sa. Následne všetko zmixujeme ponornýcm mixérom na jemnú hladkú hmotu a nalievame do pripravených zaváraninových pohárov. Následne sterilizujeme vo vriacej vode asi 15 minút, naukladáme hore dnom a zabalíme do deky či uteráka, pokiaľ všetko nevychladne.
2 kg sladších jabĺk
2 banány
1 vanilkový puding v prášku
1/2 litra vody
trochu medu alebo trstinového cukru
citrónová šťava
Táto výživa je vhodná pre staršie deti. Jablká ošúpeme, vyberieme jadrá a nakrájame na kocky. Dáme ich do hrnca, zalejeme vodou a podľa toho, aké sú jablá kyslé, pridáme trochu medu alebo trstinového cukru. Môžeme pridať aj vanilkový lusk, ktorý potom vyberieme. So sladením to však nepreháňame, pretože banány výžive ešte dodajú dosť cukru. Keď sú jablká mäkké (asi po 15 až 20 minútach), môžeme ich ponorným mixérom rozmixovať na kašu. Následne k nim pridáme vanilkový puding rozmiešaný vo vode, miešame ešte pár minút a potom pridáme nakrájané banány pokvapkané citrónovou šťavou (aby nezhnedli). Všetko privedieme k varu a následne rozmixujeme. Plníme do pohárov, sterilizujeme asi 15 až 20 minút a následne necháme otočené hore dnom v deke pokiaľ nevychladnú.
jablká
mrkva
med alebo trstinový cukor (nemusí byť)
Množstvo jabĺk a mrkvy si určíme podľa seba. Jablká očistíme, nakrájame a vyberieme im jadrovníky. Dáme dusiť bez vody asi na 20 minút, kým nie sú rozvarené. Ak máme kyslejšie jablká, pridáme k nim trochu trstinového cukru alebo medu. Mrkvu očistíme a nastrúhame. Chvíľu ju dusíme aby sa spražila a následne podlejeme trochou vody, ktorá sa postupne odparí. Uvarenú a mäkkú mrkvu primiešame k jablkám, všetko rozmixujeme a môžeme plniť do pohárov.
1 veľké jablko
300 g mrkvy
130 g kuracích pŕs
pohár kuracieho vývaru
1/2 polievkovej lyžice olivového oleja
Mäso si nakrájame na kocky. Jablká očistíme, vyberieme im jadrá a nakrájame na kocky. Mrkvu očistíme a nastrúhame. V hrnci si na olivovom oleji osmažíme mrkvu, kým pustí šťavu, potom pridáme nakrájané kuracie prsia. Následne všetko podlejeme vývarom a varíme asi 10 minút. Následne pridáme nakrájané jablko a varíme ďalších 10 minút. Celú zmes rozmixujeme na kašu (po vychladnutí) a môžeme podávať.
Jana