Cuketový koláč so syrom

(1 / 5)

Máte chuť na niečo ľahké s vôňou jari? Doprajte si na obed ozaj fantastický voňavý slaný koláč. Je pripravený z cukety a dokonalú kombináciu chutí dotvára syr a kyslá smotana. Určite sa pri tomto type jedla nezdržíte dlho pri sporáku, pretože táto lahôdka je pripravená bleskovo. Pokojne k nej pridajte aj svoje obľúbené bylinky alebo si ako prílohu pripravte šalát z čerstvej zeleniny a obed je na svete. Cuketový koláč je vhodný aj na večeru alebo zakaždým, keď máte chuť na niečo šťavnaté pod zub. Ak vám zvýšilo kuracie mäso, pokojne ho pridajte k zmesi a máte inú verziu tejto rýchlej dobroty. Necháte sa zlákať?

Často nie je čas na prípravu hlavného jedla i prílohy alebo len jednoducho chcete svoj čas využiť efektívnejšie ako státím pri hrncoch. Toto jedlo je ideálne na teplé dni, kedy sú žiadúce recepty, vďaka ktorým sa obed navarí akoby „sám“. Stačí pripraviť zmes a poslať na chvíľu do rúry. Cuketový koláč chutí aj deťom, ktoré bežne zeleninu odmietajú. U nás zmizne celý plech za pár minút.

Budeme potrebovať:

400 g cukety

1 mrkva

100 g tvrdého syra (napríklad eidam alebo gouda)

2 vajcia

100 g kyslej smotany

0,5 čajovej lyžičky sódy bikarbóny

soľ a čierne korenie podľa chuti

hrsť čerstvej petržlenovej vňate

bazalka, pažítka, zelená cibuľa – podľa chuti

Postup:

Najprv si pripravíme cuketu, ktorú musíme nechať chvíľu odstáť, aby pustila prebytočnú šťavu. Preto si ju najprv dôkladne umyjeme a potom nastrúhame na strúhadle (aj so šupou). Mierne ju osolíme, premiešame a necháme takto v mise. Asi po desiatich minútach pustí prebytočnú tekutinu, ktorú potom rukami alebo skrz sitko či utierku vyžmýkame. Kým máme cuketu takto bokom odloženú, v samostatnej mise si zmiešame kyslú smotanu so sódou bikarbónou, premiešame a necháme 5 minút stáť. Zatiaľ si na strúhadle nastrúhame mrkvu a tiež rukami vytlačíme prebytočnú šťavu, ktorú nepotrebujeme. Vezmeme si čerstvú petržlenovú vňať a na jemno ju nakrájame. Ak máme pažítku, zelenú cibuľku alebo nejaké čerstvé bylinky, pokojne ich môžeme pridať k zmesi. Tiež ich nakrájame na jemno. Potom tieto všetky bylinky, vňať alebo pažítku pridáme ku kyslej smotane. Osolíme a okoreníme a pridáme aj vajcia. Potom dôkladne rozmiešame, aby sa ingrediencie prepojili. Následne pridáme cuketu a mrkvu a znovu premiešame. Ešte pridáme aj syr, ktorý sme si nastrúhali na strúhadle. Potom pridávame postupne múku. Uvedené množstvo sa môže meniť v závislosti od množstva šťavy v cukete a mrkve, takže vám možno bude stačiť menej múky. Zmes by nemala byť príliš hustá.

Formu, v ktorej budeme piecť vymastíme olejom a rozotrieme v nej pripravenú zmes. Necháme piecť asi 50 minút pri teplote 180 stupňov. Následne necháme trochu vychladnúť a krájame na kúsky.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: instagram, Jana, sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x