Cuketa je momentálne v kurze. Čoskoro budeme mať úrodu aj na záhrade, zatiaľ ju bezproblémov kúpime v obchodoch. Receptov, ako ju v kuchyni využiť je mnoho. Uvariť môžete polievku alebo ju môžete grilovať, nastrúhať do cestovín alebo šalátu. Ideálna je aj do koláča, spolu v kombinácii s bylinkami a syrom. Dnes si ukážeme, ako takýto koláč pripraviť.
Budeme potrebovať:
- 500 gramov cukety
- 150 gramov múky (špaldovej, klasickej, cícerovej…)
- 3 vajíčka
- 100 gramov tvrdého syra
- 1 cibuľa
- 50 ml oleja
- 1 ČL prášku do pečiva
- 0,5 ČL soli
- provensálske bylinky
- čerstvá bazalka
Postup:
- Cuketu si ošúpeme, umyjeme a nastrúhame najemno. Cibuľu si nasekáme, rovnako aj bazalku a syr tiež postrúhame. Do misky si rozbijeme vajíčka, pridáme cuketu, syr, bylinky, bazalku, cibuľu, soľ, múku, prášok do pečiva a vymiesime cesto.
- Formu si vymastíme maslom alebo olejom a cesto vylejeme. Pečieme 40 minút pri teplote 180 stupňov. Necháme vychladnúť a nakrájame. Dobrú chuť.
Lucia M.