Hľadáte už dlhšie jednoduchý a hlavne rýchly koláčik? A skúšali ste už koláč robiť v hrnčeku v mikrovlnnej rúre? Pripravila som si pre vás recept na koláč, ktorý je rýchly, jednoduchý a najmä plný čučoriedok, čo je teda druh ovocia, ktorý má rád asi každý. Tento koláč navyše nie je ani veľmi sladký a je vhodný na raňajky, desiatu, alebo vlastne kedykoľvek počas dňa.
Keď otvorím moju kuchársku knihu s receptami, nachádza sa tam mnoho takých, ktoré sú rýchle a napríklad sa dajú urobiť aj v mikrovlnnej rúre. Od ľahkého koláča „len z dvoch ingrediencií“ až po trochu komplikovanejšie. Rada by som sa s vami podelila o tento recept, ktorý si, verím, zamilujete.
Ak máte chuť na niečo sladké a jednoduché, určite vyskúšajte tento čučoriedkový koláč z hrnčeka. Výhodou je, že môžete použiť akékoľvek ovocie, ktoré máte radi, no čučoriedky v koláči sú vždy výhra a správny krok. Čučoriedky sú skvelým ovocím práve na dezerty. Vyzerajú síce ako malé tmavé bobuľky, no ich chuť je dokonalá. Tento recept je určený pre jednu osobu, no samozrejme takýchto hrnčekov môžete naplniť aj viac. Je to spôsob, ako zahnať poobedný hlad a dopriať si niečo sladké a osviežujúce zároveň.
30 gramov hladkej múky
1/4 lyžičky prášku do pečiva
2 a 1/2 lyžičky kryštálového cukru
3 lyžice mlieka
1/2 lyžice oleja
hrsť čučoriedok
Všetky ingrediencie okrem čučoriedok zmiešame v miske. Miešame pomocou metličky, až kým cesto nie je úplne spojené a hladké. Následne primiešame aj čučoriedky. Uistite sa, že sú čučoriedky dobre zamiešané v ceste. Inak by sa mohlo stať, že zostanú na vrchu a ako bude cesto v mikrovlnnej rúre rásť, roztrúsia sa všade naokolo.
Cesto následne vložte do maslom vymasteného hrnčeka. Pohár môžete vysypať aj štipkou múky, no nie je to povinnosť. Hrnček vložte do mikrovlnnej rúry a čas nastavte na jednu minútu. Teplotu nastavte na najvyššiu, no ak sa vám to zdá veľa, môžete ju pokojne trocha znížiť.
Po minúte vyberte hrnček z mikrovlnnej rúry a do stredu zapichnite drevené špáradlo alebo špajdlu. Ak sa cesto ešte bude lepiť, hrnček vložte dnu na ďalších 15 sekúnd. Takto to opakujte až do chvíle, keď sa vám na špajdlu neprilepí žiadne cesto. Vtedy viete, že je koláč hotový.
Pred tým, ako budete koláč konzumovať, nechajte ho na chvíľu vychladnúť. Podávať ho môžete napríklad aj s vanilkovou zmrzlinou, na vrch ho zase môžete posypať práškovým cukrom. Verím, že sa vám tento jednoduchý koláč v hrnčeku podarí. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), kirbiecravings.com