Créme brulée

(5 / 5)

Tento recept sme jednoducho nemohli nezaradiť na našu stránku. Créme brulée je tradičný francúzsky dezert, ktorý možno vyzerá komplikovane, no je naozaj jednoduchý. Ja som sa ho osobne naučila v škole varenia a dodnes naň nedám dopustiť. Jediné mínus je, že sa musí dlhšie chladiť, takže nedočkavci si overia mieru svojej trpezlivosti. Takýmto dezertom ale nepohrdne žiadna návšteva a vás budú vychvaľovať do nebies. Poďme na to!

Budeme potrebovať: (na 4 porcie)

400 ml 33% smotany

1 vanilkový struk

4 žĺtka

50 gramov kryštálového cukru

cukor na posypanie a karamelizáciu

Postup:

Smotanu si vylejeme do väčšieho hrnca a vanilkový struk pozdĺžne prerežeme tak, aby sme vnútro mohli vyškrabať a pridať k smotane. Dobre premiešame. Hrniec dáme na sporák a začneme variť na miernom ohni. Dôležité je, aby smotana nevrela, stačí ju len miešať a zohrievať. Medzitým si v miske vyšľaháme žĺtka s cukrom do hustej peny. Rúru si predhrejeme na 170 stupňov.

Teraz príde asi najdôležitejší krok. Horúcu smotanu postupne a za stáleho miešania prilievame k žĺtkam s cukrom a dobre miešame. Zmes nalejeme do 4 zapekacích misiek a vložíme ich do hlbokého plechu, do ktorého sme naliali vodu. Voda by mala siahať po okraj misiek. Pečieme nejakých 30 až 40 minút, záleží od rúry. Tento krém by mal mať po upečení konzistenciu ako puding. Necháme vychladnúť, cca 3 hodiny v chladničke. Tesne pred podávaním posypeme krém cukrom a ten skaramelizujeme pomocou špeciálnej opaľovacej pištole. Ak ju však nemáme, môžeme prepnúť rúru na režim gril a nechať krém asi 10 minút zapiecť, aby sa nám vytvorila karamelová kôrka. Dobrú chuť.

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), foodnetwork.com

Chutil ti tento recept?

komentárov

x