Čokoládový koláč s krémom

(4 / 5)

Je pestrý, chutný a dokonale sa hodí na slávnostný stôl. Najväčšou devízou tohto zákusku je jednoduchosť chutí v ňom, ktoré nechávajú vyniknúť to najlepšie z použitých surovín. Vyskúšajte ho a uspejete. Zaručene!

Budete potrebovať:

Na cesto

2 vajcia

200g práškového cukru

150ml oleja

25g kakaa

200ml mlieka

1 PL octu

1 ČL sódy bikarbóny

1 balíček prášku do pečiva

1 balíček vanilkového cukru alebo pár kvapiek vanilkovej arómy

4ml rumovej arómy

700-750g polohrubej múky

Na krém

4 vajcia

150g kryštálového cukru

1 ½ l mlieka

250 hladkej múky

200g horkej čokolády

250g masla

štipka soli

pár kvapiek rumovej arómy

Postup prípravy:

Ako prvé si pripravte cesto. Zmiešajte vajcia a cukor, pridajte štipku soli a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridajte mlieko, olej, ocot a sódu bikarbónu. 100g múky zmiešajte s práškom do pečiva a pridajte do cesta. Dôkladne premiešajte a rozdeľte na dve časti. Do prvého cesta dajte vanilkový cukor alebo arómu a cca 350g múky, do druhej časti dajte rumovú arómu, kakao a cca 300g múky. Obe cestá dobre vypracujte a nechajte 15 minút odpočívať. Potom ich rozdeľte každé na dve časti – čiže z oboch ciest by ste mali dostať 2 hnedé a 2 biele časti. Pečte každé zvlášť na plechu vyloženom papierom na pečenie veľkom asi 23x36cm asi 3-4 minúty pri teplote 180 stupňov. Po upečení nechajte cestá vychladnúť.

Medzitým ako sa pečú cestá, pripravte si krém. Zmiešajte vajíčka so štipkou soli a cukrom a vymiešajte do hladka, pridajte 100ml mlieka a múku. Zvyšné mlieko ohrejte do horúca, pridajte zmes z vajec a na slabom ohni miešajte a varte, až kým nevznikne hustý puding.  Potom si nastrúhajte čokoládu a maslo a primiešajte ich do krému. Nechajte ho vychladnúť, sem-tam premiešajte. Vychladnutý krém natierajte v rovnakej vrstve na jedno biele a dve hnedé cestá. Vrch zákusku by malo tvoriť biele cesto posypané práškovým cukrom. Nechajte zachladiť na noc a na druhý deň podávajte! Prajeme dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: pixabay, bidista.com

Chutil ti tento recept?

komentárov

x