Čokoládový koláč

(2 / 5)

Lávový čoko koláčik je presne tým typom maškrty, ktorá zahreje a osladí víkendové popoludnia. Fantastická dávka čokolády, ktorú máte pripravenú za pár minút a navyše aj dobre vyzerá, očarí nielen vás ale aj vaše chuťové poháriky.

Budete potrebovať:

2 vajíčka

2 PL polohrubej múky

2 PL kryštálového cukru

1 PL mlieka

½ PL slnečnicového oleja

5 PL kakaa

2 ČL vanilkového cukru

½ ČL prášku do pečiva

½  ČL sódy bikarbóny

½ ČL  kyseliny citrónovej

 1 pohár vriacej vody

Postup prípravy:

Rúru si predhrejte na 200 stupňov a tortovú formu si dôkladne vyložte papierom na pečenie. V miske zmiešajte všetky suché prísady. V inej miske vyšľahajte celé vajcia s maslom a mliekom. Pridajte jednu zmes k druhej a premiešajte. Potom nezabudnite na olej a opäť premiešajte. Pri premiešavaní zložiek dokopy nezabúdajte cesto stále miešať. Malo by vám vzniknúť veľmi ťažké a husté cesto, ktoré bude mať problém miešať aj šľahač. Ak sa tak nestalo, pridajte do cesta pár lyžíc múky. Cesto musí byť veľmi husté.

Nakoniec si dajte zovrieť vodu a za stáleho šľahania ju prilievajte do cesta. Teraz pridajte citrónovú šťavu (ak ste nepoužili kyselinu citrónovú, ktorú ste mohli pridať k suchým zložkám). Cesto by malo zrednúť, dobre ho premiešajte a okamžite ho vylejte do formy a dajte piecť do vyhriatej rúry. Cesto s horúcou vodou nesmie postáť. Teplotu v rúre znížte na 180 stupňov a pečte 1 ½ hodiny. Po hodine pečenia cesto skontrolujte zapichnutím špajdle. Ak je suchá, môžete ho vybrať. Ak sa na ňu ešte lepí cesto, nechajte ho ešte piecť.

Pri pečení vám môže vystúpiť vrchol koláča, vtedy ho treba jednoducho po upečení zrezať, aby ste dostali čistú rovnomernú formu koláča. Cesto potom môžete rozrezať na niekoľko rovnakých častí a naplniť ho krémom zo šľahačkovej smotany, alebo čokolády.

Pozn.red.: Namiesto vanilkového cukru pokojne použite vanilkový extrakt, kyselinu citrónovú nahraďte citrónovou šťavou, no pridávajte ju až na konci. Rozhodne však používajte pomer sódy bikarbóny a prášku do pečiva tak, ako je uvedené v ingredienciách. Ak by ste dali len sódu, koláč získa mydlovú chuť. Ak len prášok, nevyjde vám cesto a nenapuchne tak, ako by malo.

zdroj titulnej fotky: pixabay, takprosto.cc (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov


@receptik.sk na Instagrame

Načítať viac..
x