Čokoládovo-čerešňová torta

Čokoládovo-čerešňová torta
Loading...
(5 / 5)

Milujete kombináciu čokolády, čerešní a alkoholu? Je to snáď najlegendárnejšie spojenie dvoch chutí v tortovom svete. Čokoládovo čerešňová torta je základom každej dobrej svadby, oslavy, či výročia. Nechajte sa zlákať a poďte si s nami pripraviť tú najlepšiu tortu na svete.

Napriek tomu, že torta vyzerá náročná na prípravu a bohatá na ingrediencie, nenechajte sa zmiasť. Zvládne ju každá gazdinka, ktorá má vzťah k piškótovému cestu a v pivnici nejaké tie kompótiky.   Dôležitú úlohu v chuti torty zohráva horké kakao. Práve kombinácia horkého kakaa a kyslastých čerešní (mimochodom, kto je viac na kyslé môže pokojne čerešne nahradiť višňami) dodáva torte nezameniteľnú chuť. Na svete snáď neexistuje dobrá cukráreň, v ktorej by nemali zákusok alebo tortu s čokoládou a čerešňami.

Čokoládovo-čerešňová torta
natashaskitchen.com

Čo budete potrebovať na cesto:

4 PL masla izbovej teploty

11,5 šálky kryštálového cukru

2 vajcia

1 ČL vanilkového extraktu

1 šálka teplého mlieka

1 1/3 šálky hladkej múky

¾ šálky tmavého kakaa (najlepšie je holandské, lebo je dosť horké a aj dosť  tmavé)

2,5 ČL prášku do pečiva

0,5 ČL soli

2 tortové formy

Čo budete potrebovať na plnku:

4 šálky vykôstkovaných čerešní (môžu byť aj z kompótu)

½ šálky rumu

¼ šálky studenej vody

Čo budete potrebovať na polevu:

200g masla izbovej teploty

3 šálky práškového cukru

¼ ČL soli

2 balíky jemného tvarohu (rozkrájajte si ho na malé kocky, pretože ho budete postupne vmiešavať)

4 PL čerešňovej šťavy, alebo kompótovej šťavy

Čokoládovo-čerešňová torta
natashaskitchen.com

Postup prípravy:

Čerešne vykôstkujte, opláchnite a vysypte do misky. Zalejte ich rumom a nechajte odstáť pri izbovej teplote približne 1 hodinu. Potom čerešne oddeľte od sirupu a na chvíľu odložte nabok. Rúru si predhrejte na 180 stupňov. Formu si vymastite maslom a vysypte múkou.

Čokoládovo-čerešňová torta
natashaskitchen.com

Vyšľahajte 4 lyžice masla, kryštálový cukor, 2 vajcia a vanilku pri vysokých otáčkach.  Šľahajte približne 7 minút. Keď bude hmota nadýchaná a pekne premiešaná, za stáleho šľahania do nej pomaly prilejte 1 šálku teplého mlieka a miešajte do hladka.

Čokoládovo-čerešňová torta
natashaskitchen.com

Zmiešajte spolu múku, kakao, soľ a prášok do pečiva. Túto zmes za pomalého miešania preosejte do cesta a vymiešajte do hladka.

Čokoládovo-čerešňová torta
natashaskitchen.com

Vylejte cesto do tortových foriem a pečte pri teplote 180 stupňov asi 30 minút, alebo pokým nebudete mať po zapichnutí čistú špajdľu.  Po upečení vyberte obe cestá z rúry a čo najskôr ho preložte na mriežku, aby rýchlejšie vychladli. Medzitým si pripravte polevu.

Čokoládovo-čerešňová torta
natashaskitchen.com

V miske si opäť vymiešajte zmäknuté maslo, soľ a práškový cukor. V tomto prípade miešajte na nízkych otáčkach a postupne otáčky pridávajte.  Miešajte aspoň 2 minúty, aby bola zmes nadýchaná.

Čokoládovo-čerešňová torta
natashaskitchen.com

Potom postupne pridávajte jemný tvaroh a ďalej miešajte až kým sa zmes nepremieša aj s poslednou časťou tvarohu.

Čokoládovo-čerešňová torta
natashaskitchen.com

Keď je sú suroviny dobre spojené, za stáleho miešania pridajte postupne po lyžiciach rumovo čerešňovú šťavu, v ktorej ste „opili“ čerešne. Takto pripravenú polevu zatiaľ odložte do chladničky.

Čokoládovo-čerešňová torta
natashaskitchen.com

Vráťte sa k cestám na mriežke a prerežte ich obe na polovicu. Mali by vám vzniknúť štyri tenšie cestá.

Čokoládovo-čerešňová torta
natashaskitchen.com

Vmiešajte vodu do ostávajúceho zvyšku rumu, v ktorom sa okúpali čerešne. Týmto sirupom bohato pokryte prvú vrstvu cesta. Na túto vrstvu natrite plnku a na ňu nasypte čerešne.  Opakujte na každé ďalšie cesto okrem posledného. Na vrch posledného cesta už nedávajte sirup ani čerešne, ale len plnku. Tú rozotrite aj po bokoch torty.

Čokoládovo-čerešňová torta
natashaskitchen.com

Vrch torty môžete ozdobiť nastrúhanou čokoládou a čerešňami. Tortu dajte poriadne zachladiť a môžete podávať. Prajeme dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (Monika), natashaskitchen.com

Chutil ti tento recept?

komentárov

x