Čaká vás nejaká narodeninová oslava či rodinné posedenie? Niečo podobné som absolvovala tento víkend. Veľmi rada pripravujem torty a koláče, do ktorých ide mascarpone. Je to lahodný a chutný krémový syr, ktorý z každej torty urobí malý zázrak. Túto čokoládovú tortu s mascarpone si určite zamilujú všetci milovníci maškŕt. Necháte sa zlákať aj vy? Recept je možno trochu náročnejší, no pre skúsené gazdinky, ktoré častokrát pripravujú komplikované recepty, to nebude žiadny problém.
Cesto
130 gramov masla
300 gramov práškového cukru
3 väčšie vajíčka
120 ml mlieka
2 lyžice bieleho jogurtu
50 gramov kakaa
1/2 prášku do pečiva
140 gramov polohrubej múky
1 puding (príchuť čokoláda, prípadne lieskový oriešok)
Mascarpone krém
500 gramov mascarpone
200 ml smotany na šľahanie
1 balíček stužovaču
50 gramov práškového cukru
Čokoládový krém
200 ml smotany na šľahanie
80 g mliečnej čokolády
100 gramov horkej čokolády
Na zdobenie
200 ml smotany na šľahanie
nutela
Ešte budeme potrebovať cca 100 ml mlieka
Najskôr si v miske zmiešame múku, prášok do pečiva a puding. Zmes si rozdelíme na dve časti. V ďalšej miske si zmiešame maslo s cukrom a pridáme vajíčka. Celé to dobre premiešame. Pridáme polovicu suchej zmesi a polovicu mlieka. Celé to dobre premiešame. Pridáme aj druhú polovicu suchej zmesi a mlieka. Na záver pridáme dve lyžice jogurtu.
Pripravíme si okrúhlu formu a cesto vylejeme do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy. Cesto pečieme 45 minút pri teplote 180 stupňov Celzia. Upečené cesto necháme vychladnúť a následne ho vyklopíme z formy a prerežeme na dve polovice. Jednu časť vrátime opäť do formy a druhú si zatiaľ odložíme bokom.
Kým sa nám bude cesto piecť, pripravíme si mascarpone krém. Smotanu na šľahanie zmiešame s cukrom a so stužovačom. Vznikne nám klasická tuhá šľahačka. Po malých častiach do šľahačky postupne pridávame mascarpone a zľahka premiešame. Krém máme hotový.
Polevu si pripravíme tak, že si do hrnca vylejeme smotanu na šľahanie, do ktorej polámeme čokoládu a celé to privedieme na miernom ohni k varu. Čokoládovú polevu odstavíme zo sporáka a za občasného miešania necháme trochu vychladnúť.
Teraz prichádza na rad vrstvenie. Časť cesta, ktorú máme vo forme, pokvapkáme mliekom, aby bola vláčna, mäkká a šťavnatá. Na cesto dáme polovicu mascarpone krému, ktorý dobre rozotrieme. Na krém dáme čokoládový krém a celé to prikryjeme druhou polovicou cesta, ktorú taktiež pokvapkáme mliekom. Celú tortu dáme na pár hodín do chladničky. Najlepšie je, ak ju tam necháte cez noc. Po vybratí z chladničky odstráňte tortovú formu a celú tortu ozdobte vyšľahanou šľahačkou a prípadne nutelou. Ak nemáte po ruke nutelu, nevadí. Stačí, ak šľahačku posypete nasekanými orechmi, rozdrvenými sušienkami, alebo jednoducho polejete troškou čokoládovej polevy. Dobrú chuť a príjemnú zábavu pri rodinnej oslave.
(Lucia M.), coolinarika.com