Čokoláda naša každodenná! Určite už každá z nás experimentovala s čokoládovou tortou. Ale napadlo vám niekedy, že by mohla byť jemná ako letný vánok alebo ako obláčik na modrej oblohe? Môžem vám s určitosťou potvrdiť, že tu je taká možnosť. Veď to môžete skúsiť, nakoľko vám prinášame recept na práve takú chuťovku.
Na korpus:
3 bielky
6 PL cukru
Štipka soli
200 g mletých lieskových orieškov
Na mousse krém:
3 žĺtky
85 ml cukrového sirupu (90 g cukor a 90 ml vody)
150 g horkej čokolády (65%)
300 ml smotany na šľahanie
Na ozdobenie:
čokoládové bonbóny
drvené lieskové orechy
Bielka izbovej teploty vyšľaháme so štipkou soli na jemnú penu. Po častiach pridávame cukor, kým nám nevznikne hustá pena. Jemne primiešame mleté orechy a vylejeme do formy s priemerom 18 cm a vystlanej papierom na pečenie. Korpus pečieme na 160°C približne 10-15 minút.
V hrnci si pripravíme cukrový sirup. Cukor a vodu necháme vrieť po bodu 2-3 minút, následne necháme vychladnúť. Mousse krém si pripravíme nasledovne. Čokoládu roztopíme nad parou a necháme vychladnúť. Nad parou si tiež vymiešame žĺtka s cukrovým sirupom tak, že hrniec budeme mať z časti priamo vo vode. Keď bude pena dostatočne vymiešaná, odstavíme nádobu z ohňa a miešame ručným mixérom ešte ďalších 5-7 minút. Pre ďalšie použitie musí byť pena vychladená.
K penovej zmesi prilejeme vychladnutú čokoládu a premiešame. Smotanu na šľahanie, ktorú sme mali v chladničke najmenej 12 hodín, vymiešame na penu a po častiach ju vmiešame do čokoládového krému. Krém vylejeme na korpus a necháme stuhnúť v chladničke 3-4 hodiny. Tortu dozdobíme rozdrvenými orieškami a čokoládovými bonbónmi.
zdroj: babskeveci.sk (Bianka), nosalty.hu
Ak máte skúsenosť s prípravou vlastných bonbónov tak neváhajte a choďte do toho. Môžete do nich použiť aj mousse krém z torty