Drobivejšie cesto, bielková pena a fantastická čokoláda. Tento koláčik zrejme dobre poznáte, často sa vyskytuje na rodinných oslavách alebo pri nedeľnej káve. Príprava je jednoduchá a zvládne ju naozaj každý.
Budeme potrebovať:
Na cesto
- 200 gramov polohrubej múky
- 200 gramov cukru
- 4 žĺtky
- 2 dl mlieka
- 100 gramov masla
- 4 PL kakaa
- 1 prášok do pečiva
Na penu
- 200 gramov cukru
- 4 bielky
- šťava z polovice citróna
Na polevu
- čokoláda
- smotana na šľahanie
Postup:
- V miske si najskôr rozmiešame žĺtky s cukrom a maslom do peny. Potom pridáme mlieko, kakao, prášok do pečiva a múku. Vymiešame si hladké cesto, ktoré nalejeme na vymastený plech. Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov asi 25 minút.
- Medzitým si pripravíme bielkovú penu. Nad parou vymiešame bielka s citrónovou šťavou a cukrom. Ak sa nám nechce urobiť bohatá pena, pridáme trošku soli. Varenie tejto peny by nám malo zabrať asi 15 minút. Nezabudnite na mierny plameň a kvalitnú sklenenú misku, v ktorej budete penu šľahať.
- Čokoládovú polevu urobíme veľmi jednoducho. Do misky si nalejeme trochu smotany a nalámeme čokoládu. Necháme roztopiť v mikrovlnke a premiešame. Na upečený korpus navrstvíme penu a na vrch vylejeme čokoládu. Necháme v chladničke dobre stuhnúť. Dobrú chuť.
Lucia M.