Ochutnali ste už ostro-kyslú čínsku polievku? Mohli ste sa k nej dostať v nejakom bistre alebo v občerstvení, ktoré sídli niekde v obchodnom centre. Ak vás jej chuť zaujala, máme pre vás skvelý recept! Už nebudete na túto skvelú polievku chodiť do reštaurácie, ale môžete ju vyskúšať aj doma. Poďme na to.
4 kúsky kuracích krídel
2 kúsky morčacích žalúdkov (nemusí byť, zvoľte prípadne aj kuracie)
2 kúsky bujónu
15 gramov čínskych sušených húb
2 mrkvy
25 gramov bambusových výhonkov (sterilizované)
kúsok masla
120 gramov hovädzieho mletého mäsa
6 lyžíc sójovej omáčky
3 lyžičky čilli pasty
3 lyžice octu alebo citrónovej šťavy
3 lyžice cukru
soľ
3 vajíčka
2 lyžice škrobu
Najskôr si samozrejme umyjeme mäso a vložíme ho do väčšieho hrnca, do ktorého dáme studenú vodu. Uvaríme vývar. Vhodíme dva bujóny, počkáme kým voda zovrie a stíšime plameň. Vývar varíme, až kým nebude mäso mäkké. Hríby zalejeme troškou horúcej vody a necháme ich aspoň 15 minút postáť, aby zmäkli. Zatiaľ si očistíme mrkvu a nakrájame ju na malé kúsky. Takisto nakrájame aj bambusové výhonky a to isté urobíme aj s hubami.
Z vývaru vyberieme mäso a naopak pridáme hríby. Na panvičku si hodíme plátok masla a pridáme mleté mäso. Keď sa mäsko trochu urobí, pridáme mrkvu a bambusové výhonky. Po opečení celú zmes pridáme do polievky. Celú polievku teraz začneme dochucovať. Pridáme soľ, ocot alebo citrónovú šťavu, cukor, sójovú omáčku a čili. Pomiešame a prisypeme či prilejeme to, čo nám chýba. Do misky si rozklepeme tri vajíčka a dobre ich rozšľaháme. Na záver vajíčka primiešame do polievky.
Mäso pooberáme od kostí a taktiež ho môžeme pridať do polievky. V miske si ešte zmiešame škrob s vodou a prilejeme do polievky, pričom ju necháme ešte 5 minút povariť. Kto nechce, škrob pridávať nemusí. Taktiež môžete namiesto bujónu použiť klasický vývar. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)