Jednoduché jedlo, ktoré máte hotové za pár minút, vyčarí úsmev na tvári nejedného kuchára. O to viac, ak sa usmievajú aj stolovníci, ktorí ho dostanú pod nos ako najväčšiu chuťovku. Presne taký je tento recept na pečené zemiaky plnené syrom a bylinkami. Budete sa zalizovať až za ušami.
zemiaky podľa chuti
olivový olej podľa chuti
tvrdý syr podľa chuti
mladá cibuľka podľa chuti
provensálske bylinky podľa chuti
cesnak podľa chuti
Zemiaky umyte a osušte, potrite olivovým olejom a naukladajte na plech vyložený alobalom, prípadne papierom na pečenie. Pečte ich pri teplote 200 stupňov asi 1 hodinu a potom ich nechajte mierne vychladnúť.
Medzitým si nastrúhajte tvrdý syr na jemnom strúhadle, pridajte k nemu pretlačený cesnak, nadrobno nasekanú mladú cibuľku a provensálske bylinky.
Zemiaky prekrojte po šírke. Zrežte asi jednu tretinu zo zemiaku a lyžicou vydlabte vnútro. To potom preložte k nastrúhanému syru a bylinkám. Dobre premiešajte a do väčšej často vydlabaných zemiakov opatrne a kopcom natlačte plnku. Jemne ju prekryte menšou časťou zrezaného zemiaku a dajte do rúry zapiecť na ďalších 20 minút. Podávajte teplé preliate domácim dresingom alebo obyčajnou kyslou smotanou. Prajeme dobrú chuť!
(M)