Milujete čučoriedky? Najlepšie sú zavárané, pretože sú ešte sladšie ako tie čerstvé. Nech už však pri pečení používate akúkoľvek formu tohto voňavého lesného ovocia, výsledný efekt je vždy ohromujúci. Tmavofialová až čierna masa na koláči pôsobí priam exoticky. A okrem toho je aj veľmi chutná.
Lesné ovocie, čučoriedky nevynímajúc, sa do tvarohových koláčov a na cheesecake-y hodí azda najviac zo všetkých druhov ovocia. Pripravte si doma sladké pokušenie z tvarohu a čierneho ovocia – čučoriedok.
Na korpus
3 balíčky maslových sušienok Club
250g masla
Na plnku
700g nátierkového masla (inak známe aj ako smotanová nátierka)
300g kyslej smotany
šťava z polovice citróna
150g práškového cukru
75g vanilkového cukru (cca 7 balíčkov)
6 vajíčok
štipka soli
1 balíček mrazených čučoriedok (cca 250g)
Sušienky si podrvte valčekom cez igelitové vrecko, alebo fóliu, prípadne ich dajte pomixovať do mixéra. Medzitým si rozpustite maslo a podrvené sušienky ním zalejte. Všetko dobre zmiešajte. Dno tortovej formy si vyložte papierom na pečenie. Naň navrstvite a dobre pozatláčajte maslovo sušienkovú zmes. Ak máte chuť, maslovou zmesou môžete vyplniť aj okraje tortovej formy. Korpus budete mať na spodku koláče tenší.
Takto pripravený korpus dajte do chladničky a zatiaľ si pripravte plnku. Zmiešajte nátierkové maslo, smotanu, cukor, vanilkový cukor. Keď máte všetko dobre premiešané, pridajte všetky vajcia a zašľahajte ich do zmesi ručným mixérom. Plnku vylejte na vychladený korpus.
Cheesecake pečieme cca 120 minút pri teplote 100-120 stupňov.
Po upečení nechajte cheesecake vychladnúť a medzitým si v hrnci uvarte čučoriedky s trochou cukru, len od chuti. Ak chcete mať čučoriedkovú polevu pevnejšiu, pridajte do zmesi maizenu, alebo škrob na zahustenie. Nepridávajte však veľa, inak sa vám z polevy stane želatína. Hotovú čučoriedkovú zmes vylejeme na vrch torty a dáme zachladiť aspoň na 4-5 hodín.
Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), nosalty.hu