Cestovinový grécky šalát

(5 / 5)

Grécky šalát sa preslávil po celom svete vďaka svojej skvelej chuti, jednoduchej príprave a krásnej farebnosti. Ak si chcete doprať o niečo sýtejšie jedlo, ktoré však nebude ťažké a bude chutiť rovnako dobre, môžete siahnuť po famóznych cestovinách na spôsob gréckeho šalátu. Skvelá kombinácia čerstvej zeleniny, chuťovo vyváženého dresingu a cestovín je perfektnou voľbou. Pripravte si ho na obed či na večeru a potešte svoje chuťové poháriky.

Vegetariánsky obed alebo večeru máte pripravený šmahom ruky.

Budeme potrebovať:

100 g cestovín (napríklad vrtuľky)

100 g baby špenátu

3 polievkové lyžice light majonézy

100 g cherry paradajok

1/2 červenej cibule

50 g čiernych olív

200 g feta syra

1/2 lyžičky červeného vínneho octu

1 lyžica olivového oleja

1 kávová lyžička hnedého cukru

1/2 lyžičky oregana

Postup:

Najprv si dáme variť cestoviny podľa návodu. V osolenej vode ich však uvaríme asi o 2 minútky kratšie, ako je odporúčaný čas na obale. Takto si pripravíme cestoviny al dente, ktoré nie sú rozvarené. Cestoviny precedíme v site a necháme vychladnúť. Zatiaľ, čo budú cestoviny chladnúť môžeme prejsť k príprave ďalších surovín. V miske si zmiešame majonézu (ak chcete mať nízkokalorickejšie jedlo, použite majonézu light alebo biely jogurt – chuť s jogurtom je však pomerne odlišná) s olivovým olejom, vínnym octom, sušeným oreganom a trochou cukru. Všetko dôkladne vymiešame. Ak doma máte čerstvú bazalku, môžete pridať pár nasekaných lístkov kvôli aróme, no nie je to nutné. Takto vymiešaný dresing dáme na bok na pár minút, aby sa chute prepojili.

Baby špent dôkladne umyjeme a nie je potrebné ho krájať. Umyjeme aj cerry paradajky a prekrojíme ich na polovice. Červenú cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Do tohto šalátu sa hodí viac červená cibuľa, ktorá je na rozdiel od bielej menej aromatická a má jemnejšiu chuť. Olivy môžeme nechať v celku, no ak máte radšej menšie kúsky pokojne ich nakrájajte. Na záver už stačí len spojiť všetky ingrediencie. Vychladené cestoviny v mise zmiešame s dresingom, pridáme špenát, paradajky, cibuľu a olivy. Všetko dobre premiešame a môžeme ukladať do misiek alebo na taniere. Cestovinový grécky šalát podávame posypaný rozdrobeným feta syrom.

takýto ľahký obed alebo večeru si môžete vychutnať i s pohárom dobrého vína. Doprajte si chutné a rýchle jedlo, ktoré nezaťaží váš žalúdok. Prajeme vám dobrú chuť!

Jana, przepisy.pl

Chutil ti tento recept?

komentárov

x