Máte radi plnené košíčky? Dajú sa pripraviť na sladko alebo aj na slano a ak pripravujeme nejaké jednohubky pre návštevu, je to tzv. trefa do čierneho. Podobné dezerty môžete nájsť všade po svete, ale kolískou tartov (košíčkov) je určite Francúzsko. Mnoho ľudí práve preferuje takéto košíčky, pretože vyzerajú vkusne, chutia vynikajúco, pripraviť ich môžete na rôzne spôsoby a ich konzumácia je hygienická. Vezmete si ho sami a teda bez zbytočného servírovania, krájania a podobne. Dnes si ukážeme recept na košíčky, ktoré už môžete naplniť čímkoľvek budete chcieť.
200 gramov polohrubej múky
100 gramov masla
1 žĺtok
3 lyžice vody (studenej)
1/2 lyžičky soli
1 lyžica cukru
Najskôr si zmiešame maslo, žĺtok a cukor. Vzniknúť by nám mala jemná hmota. Múku zmiešame so soľou a pridáme k maslu a postupne prilievame studenú vodu. Cesto miesime rukami a pracujeme rýchlo, aby sa pod teplom našich rúk veľmi neroztopilo. Na záver ho zabalíme do potravinárskej fólie a dáme asi na pol hodinu do chladničky.
Následne ho natenko rozvaľkáme a pripravíme si formičky. Najideálnejšie sú košíčky, do ktorých dáte na krúžky vykrojené cesto a povtláčate rukami. Na spodku formičky môžeme vidličkou urobiť dierky, aby sa nám košíčky nenafúkli. Pečieme ich pri teplote 200 až 220 stupňov Celzia cca 15 až 20 minút. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)