Čerešňový koláč

Loading...
(0 / 5)

Čerešne patria určite k veľmi obľúbenému ovociu a práve teraz nám začala sezóna, kedy sú hádam najpopulárnejšie. Ak ich už nechcete zavárať a bublanina vás taktiež neberie, vyskúšajte tento krehký koláčik. Čerešne sú na koláč ideálne a to vďaka svojej kyslastej chuti. Tento čerešňový koláč sa hodí ku káve aj čaju a keďže je drobivý s fajnovým cestom, je to ideálna kombinácia.

Budeme potrebovať:

300 gramov polohrubej múky

1/2 ČL prášku do pečiva

50 gramov cukru

150 gramov masla

1 vajíčko

štipka soli

2 PL vanilkového cukru

100 gramov smotany

750 gramov čerešní

40 gramov strúhanky

1 žĺtok

Postup:

Maslo si dáme do misky a pridáme 50 gramov cukru, prášok na pečenie, vanilkový cukor a soľ. Dobre vymiešame a pridáme kyslú smotanu a vajíčko. Vyformujeme cesto, ktoré si zabalíme do potravinárskej fólie a umiestnime ho do chladničky asň na dve hodiny.

Odkôstkované čerešne si zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom. Cesto si rozdelíme na dve časti. Jednu si vyvaľkáme a druhú môžeme naaranžovať do rovnako veľkých a dlhých pásikov, ktoré budeme ukladať navrch. Čerešne si môžeme trošku povariť v hrnci, aby mali hustejšiu a lepšiu konzistenciu.

Do formy dáme na spodok jednotnú vrstvu cesta, na to dáme čerešne, ktoré posypeme strúhankou. Na vrch vytvoríme vzor a potrieme ho žĺtkom. Koláč pečieme na 180 stupňoch asi 40 minút. Dobrú chuť.

zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x