Brusnicový závin z kysnutého cesta

(2 / 5)

Tradičné pečivo alebo sladký koláč na nedeľné popoludnie? Brusnicové vence si zamilujete už len preto, ako vyzerajú. Sú chutné, sladké, priam vábia k zahryznutiu. Neodolateľný koláč s kysnutého cesta piekli naše babičky už dávno. Je veľmi flexibilný, pretože sa dá spraviť prakticky s akoukoľvek plnkou. Najkrajšie však vyzdobí tácku na Veľkonočnom stole. My si ho pripravujeme kedykoľvek v roku. Pri takýchto koláčoch sa neoplatí čakať len na jednu príležitosť!

Budete potrebovať:

500g polohrubej múky

25g droždia

150ml mlieka

130g kryštálového cukru

2 vajcia

60g masla

½ KL soli

250g brusníc (môžu byť aj sušené)

1 ½ ČL pomarančovej kôry

Postup prípravy:

V miske si rozdrvte droždie s polovicou pohára teplého mlieka, pridajte pohár múky. Dobre premiešajte a dajte na teplé miesto na 1-2 hodiny. Potom do zmesi prisypte zvyšnú múku a mlieko. Vyšľahajte si dve vajcia so soľou a 2 PL cukru, pridajte mäkké maslo a zmiešajte s kvasnicovou zmesou. Pracovnú dosku si pomúčte a vypracujte hladké kysnuté cesto. Potom ho premiestnite do misky, prikryte utierkou a nechajte v chladničke 2 hodiny odstáť.

Medzitým si pripravte brusnicovú plnku. Ak máte sušené brusnice, nechajte ich najprv na 10 minút namočené v teplej vode. Potom ich premiestnite do mixéra alebo prebehnite mlynčekom na mäso. Pridajte zvyšný cukor a rozmiešajte zmes na pyré. Dajte pyré povariť s kúskom masla na mierny plameň, aby  zmes zhustla. Potom ju nechajte vychladnúť. Medzitým si rozvaľkajte cesto na veľkosť cca 60x30cm a potrite ho brusnicovou plnkou. Od okraja nechajte asi 1,5cm medzeru. Cesto preložte na dve polovice, najprv prikryte plnku prvou polovicou cesta a potom druhou. Okraje cesta potom prejdite jemne valčekom, aby sa spojili. Vznikne vám niečo ako obdĺžnik, alebo štrúdľa. Tento obdĺžnik cesta rozkrájajte na 12 menších obdĺžnikov (akoby ste krájali klasicky štrúdľu po upečení). Každý obdĺžnik potom trochu rukami rozvaľkajte a zatočte ho do tvaru venca. Konce spojte, aby veniec pri pečení držal.

Vence dajte na plech vyložený papierom na pečenie, vrch potrite olejom a pečte pri teplote 210 stupňov zhruba 10-15 minút. Hotové vence podávajte teplé a posypané práškovým cukrom. Prajeme dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: pixabay, sovkusom.ru (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x