Medovo-horčicová omáčka, sladká cibuľka a pečené mäso so zemiakmi to je kombinácia, ktorá je tradičná, jednoduchá a predsa celkom neodolateľná a vždy chutná. Pripraviť si takéto jedlo nie je nič zložité a aj keď to vyzerá, že budete musieť jedlu venovať veľa času, opak je pravdou. Presne toto je jedlo, ktoré jednoducho nahádžete na pekáč a idete si po svojom. A fantastický slávnostný obed je na stole!
Budete potrebovať:
- 2,5 kg bravčového mäsa
- 1 strúčik cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
- 3 PL medu
- 2 PL kremžskej horčice
- 1 PL olivového oleja
- 1 PL balsamica
- 2 kg zemiakov
- 5 cibúľ
- 2 PL kryštálového cukru
Postup prípravy:
- Cesnak očistite a pretlačte do misky, kde ho zmiešajte s horčicou, medom, olejom, soľou a korením. Potom omáčku naneste rovnomerne na očistené a na rezne nakrájané bravčové mäso. Podľa toho, aký kus mäsa použije ho predtým vyklepte. Zemiaky očistite, rozrežte na polovice a z nich nakrájajte plátky.
- Tak isto urobte aj s cibuľou a obaľte ju v kryštálovom cukre, aby bola sladšia. Na pekáč dajte trochu oleja a naukladajte naň striedavo zemiaky s cibuľkou. Všetko osoľte a okoreňte a na to poukladajte bravčové rezne. Ak ste nepoužili všetku omáčku, pokojne ju počas pečenia pridávajte na mäso, aby sa ňou dobre pretiahlo.
- Pečte pri teplote 190 stupňov asi 1 hodinu, potom skontrolujte a dopečte ešte podľa potreby. Nezabudnite všetko piecť pod alobalom a odstráňte ho asi 10 minút pred úplným koncom pečenia, aby jedlo chytilo chrumkavú kôrku. Prajeme dobrú chuť!