Máte radi boršč no nechce sa vám ho dlho variť a radšej by ste si dali zdravšiu variantu? Pripravený podľa Antónie Mačingovej vám určite zachutí a navyše, skvele funguje na metabolizmus, zasýtenie na dlhší čas a ako zdroj vitamínov, ktoré do tejto zimy potrebujeme. Ak máte radi koreňovú zeleninu, toto je recept pre vás.
Na Boršč podľa Mačingovej budeme potrebovať:
Koreňová zelenina
- 1 hrnček mrkvy
- 1 hrnček petržlenu
- 1 hrnček zeleru
- 1 hrnček kalerábu
- 1 hrnček zelenej papriky
- 3 hrnčeky cvikly
Na chute
- čierne korenie
- soľ
- mletá rasca
- 5 bobuliek nového korenia
- 3 bobkové listy
- olej
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- mletá červená paprika
- paradajkový pretlak
Postup:
- Na oleji si osmažte všetku koreňovú zeleninu. Ta stáleho miešania restujte 15 minút. Osoľte, okoreňte, pridajte rascu, nové korenie, bobkový list a pridajte nakrájanú papriku. Opäť chvíľu miešajte, pridajte mletú červenú papriku a prilejte pol litra vody. Varte do zmäknutia koreňovej zeleniny. Následne pridajte uvarenú cviklu a varte ďalej.
- Kým sa varí polievka, pripravte si na panvici na oleji osmaženú, na kocky nakrájanú cibuľu. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak, chvíľku osmažte a pridajte paradajkový pretlak.
Nechajte prevariť, prilejte vodu a vlejte do varenej zeleniny. Ak by bola polievka hustá, prilejte vodu a nechajte ešte raz prevrieť. V závere môžete pridať petržlenovú vňať. Na tanieri ozdobíme smotanou. Dobrú chuť.