Ak ste niekedy boli v Austrálii, určite ste ochutnali tento jednoduchý a rýchly koláčik, ktorý sa medzi domácimi traduje už celé storočia. Nazýva sa Leamington a Austrálčania ho považujú už priam za dedičstvo. Celá veda spočíva v ľahkom poréznom ceste a kokose. Viete si predstaviť niečo jednoduchšie?
3 vajcia
200 g práškového cukru
100 ml slnečnicového oleja
250 ml mlieka
1 balíček prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
250 g polohrubej múky
1 PL kakaa
50 g tmavej čokolády
kokosovú múčku podľa chuti
V miske si zmiešajte vajcia, cukor a vanilkový cukor a všetko dobre vymiešajte s pomocou ručného mixéra. Približne po troch minútach šľahania pridajte 125 ml mlieka a miešajte ďalšie 3 minúty. Napokon pridajte olej, prášok do pečiva, múku a kokosovú múčku v takom množstve, aké máte radi. Koláč môže byť kokosovejší, ale po kokose môže len voňať. Vtedy dajte kokosu naozaj len trochu, stačí 20 g. V ceste však kokos vôbec nemusí byť.
Malý pekáč vyložte papierom na pečenie a vylejte naň cesto. Dajte ho piecť do rúry predhriatej na 180 stupňov na približne 30 minút.
Medzitým si v hrnci ohrejte zvyšné mlieko, pridajte kakao a čokoládu. Všetko spolu za stáleho miešania uvarte. Potom nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Čokoládová zmes by mala mať konzistenciu redšej omáčky.
Cesto po upečení vyberte z rúry a koláč dokončite nasledovne.
Čokoládovú zmes môžete na cesto vyliať a ona pekne vsiakne. Koláč bude šťavnatý a chutný. Na vrch už len nasypte kokos a nechajte koláč vychladnúť.
Druhý spôsob, ako koláč dokončiť zahŕňa nakrájanie cesta na kocky.
Každú kocku osve namočte do čokoládovej zmesi a potom ju vyváľajte v miske s kokosom. Takto vám vznikne niečo ako kokosoví ježkovia. Ani jeden spôsob neovplyvní výslednú chuť koláča. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru