Banánový koláč s mascarpone

(3 / 5)

Lahodný, krémový, šťavnatý a ovocný. Práve tieto slová vystihujú nasledujúci recept. Dokonale sa hodí k teplému počasiu, ktoré nás čaká aj nasledujúce týždne. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a vaši najbližší sa po ňom budú zalizovať až za ušami. Dokonalá kombinácia smotany a sladkého ovocia vám zlepší aj ten najhorší deň. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ola Drygaś (@ola_cookandlife) on

Budeme potrebovať:

Cesto:

  • 7 vajíčok
  • 1 šálka cukru
  • 1 a 1/4 šálky múky
  • 1/3 šálky kakaa
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva

Plnka:

  • 500 g mascarpone
  • 400 g salka
  • šťavu z citróna
  • 500 ml šľahačkovej smotany (30%)
  • 2 lyžice vanilkového cukru
  • 50 g tmavej čokolády

Navyše:

  • 3 banány
  • 200 g čiernych ríbezlí (pokojne môžete použiť aj lesné ovocie ako maliny, jahody alebo čučoriedky)
  • rum

Postup:

  • Hneď na začiatok si zapnite rúru na 170 stupňov. Plech môžete pokryť papierom na pečenie. Vajíčka si rozdeľte na bielka a žĺtka.
  • V druhej miske si zmiešajte múku s práškom do pečiva a kakaom. Bielka si vymiešajte do hustej peny a následne potupne pridávajte cukor. Musí vám vzniknú hustá a pevná pena. Po pridaní všetkého cukru miešajte bielka ešte 2-3 minúty. Do takto pripravenej hmoty pridajte najprv jedno žĺtko a hmotu rozmixujte. Ďalšieho žĺtko pridajte až vtedy keď bude prvé poriadne spojené s bielkovou hmotou.
  • Keď už máte žĺtka pridané k bielkam postupne pridávajte múkovú zmes. Najlepšie bude ak ju pridáte na trikrát. Miešajte pomaly mixérom a snažte sa nerozbiť penu. Takto pripravené cesto vložte do rúry a pečte približne 35 minút. Keď bude cesto hotové, vyberte ho z rúry a hneď ho otočte hore nohami. Už len počkajte kým nevychladne. Vychladnuté cesto si rozdeľte na tri časti a dve časti pooblievajte rumom.
  • Teraz prejdite na krém. Do misky vložte mascarpone spolu so salkom a miešajte cca 3 minúty. Takto pripravený krém naneste na prvú časť koláča. Následne na ňu poukladajte nakrájané banány a zakryte ďalšou vrstvou cesta. Opäť naneste krém, no tentokrát na vrch poukladajte čierne ríbezle. Zakryte poslednou vrstvou cesta.
  • V samostatnej miske si zmiešajte šľahačkovú smotanu s vanilkovým cukrom. Tú natrite na poslednú vrstvu koláča. Pre ozdobenie na vrch nastrúhajte čokoládu. Hotovo a dobrú chuť!

kwestiasmaku.com

Chutil ti tento recept?

komentárov

x