V súčasnosti sa tešia popularite tvarohové a smotanové dezerty a koláče, predovšetkým s ovocím, alebo čokoládou. Ja som však hľadala niečo, čo bude vyhovovať aj „nízkonákladovým“ ingredienciám a moja snaha nebola márna. Namiesto drahých bobúľ, malín, brusníc a podobných ovocných maškrtiek som našla niečo „nízkonákladovejšie“.
Tvarohovú chuť v tomto nepečenom dezerte ocenia najmä milovníci plnotučných potravín. Je sýty a hutný, no zároveň veľmi nadýchaný a nezaťažujúci. Navyše ho dokážu pripraviť aj malé gazdinky, ktoré sa v kuchyni ešte len učia obracať. Nikomu neuškodí, no budete mať pocit, že ste v najlepšej cukrárni. Poďme na to.
250g maslových sušienok
125g masla
50g mliečnej čokolády
90g horkej čokolády
100ml šľahačkovej smotany
200ml kondenzovaného mlieka
4 banány
400g jemného tvarohu
20g kakaa
Sušienky si rozdrvíme nadrobno a zmiešame s rozpusteným maslom. Vystelieme do tortovej formy, alebo formy na pečenie a dáme odstáť na 30-40 minút do chladničky.
Zatiaľ si pripravíme plnku. Ako prvé si necháme vo vodnom kúpeli roztopiť čokoládu. Keď je čokoláda roztopená prilejeme k nej 50ml, teda polovicu šľahačkovej smotany a dobre premiešame. Asi tretinu z roztopenej čokolády si odložíme nabok a zmiešame ju s kondenzovaným mliekom.
Vyberieme formu z chladničky a rozotrieme čokoládu na sušienkový základ. Na ňu rozotrieme kondenzované mlieko zmiešané s trochou čokolády.
Prekrojíme banány po dĺžke a rovnými časťami položíme na čokoládové kondenzované mlieko.
Zmiešame tvaroh a zvyšných 50 ml šľahačkovej smotany a zmes navrstvíme na banány. Uhladíme a posypeme kakaom, prípadne polejeme čokoládou a ozdobíme orieškami. Necháme zachladiť v chladničke aspoň na 3 hodiny. Prajeme dobrú chuť!
Video návod, ako koláč pripraviť, si môžete pozrieť tu.
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru