Baklava patrí medzi obľúbené dezerty, ktoré ľudia milujú. Mnohí si ich pripravujú na sviatky či oslavy. Najpopulárnejší je v Turecku a na Balkáne. Skúste si doma aj vy pripraviť baklavu. Recept sme našli na sociálnych sieťach.
Na baklavu budeme potrebovať
- 1 kilogram hladkej múky
- 2 PL masla
- 1 ČL soli
- 300 mililitrov vody
Na plnku
- 500 gramov nahrubo nasekaných orechov
- 2 ČL škorice
- 50 gramov cukru
- 80 gramov medu
- citrónová kôra
Baklavu si pripravíme nasledovne
- Najprv si vymiešame cesto a poriadne vyvaľkáme. Rozdelíme si ho na 12 častí a necháme hodinu prikryté. Následne si pripravíme plnku.
- Plnku si pripravíme tak, že všetky ingrediencie, ako sú orechy, škorica, cukor, med a citrónová kôra, poriadne premiešame.
- Cesto si vyvaľkáme na tenké plátky. Medzitým si rozpustíme asi 150 gramov masla.
- Navrstvíme na seba pláty po 6 kusov, poriadne pretrieme maslom, dáme plnku a zase pretrieme maslom. Narežeme na štvorce a pečieme hodinu na 160 stupňov.
- Potom zalejeme sirupom z vody, cukru, medu a kôry a necháme postáť deň, nech sa sirup riadne vpije.