Babičkina kapustová polievka

(5 / 5)

Bigos pochádza z tradičnej poľskej kuchyne a ide o vynikajúcu kapustovú polievku s mäsom, pripravovanú nie z kyslej, ale rovno z čerstvej kapusty! Chutí nevídane a v našich končinách sa udomácnil najmä počas vojnových rokov. Nič to však nemení na tom, že ide o veľmi zdravú, chutnú a jednoduchú polievočku.

Budete potrebovať:

400g hovädzieho alebo bravčového mäsa

1 kg surovej bielej kapusty

2 cibule

1 mrkva

2 paradajky

soľ a čierne korenie podľa chuti

slnečnicový olej podľa chuti

petržlenová vňať podľa chuti

Postup prípravy:

Mäso umyte a nakrájajte na kocky. Olej si v hrnci rozpáľte a mäso na ňom nechajte zatiahnuť. Pridajte cibuľu nakrájanú nadrobno a opekajte ju spolu s mäsom do sklovita. Medzitým si nakrájajte na pásiky mrkvu, pridajte ju k mäsu a opekajte spoločne. Osoľte a okoreňte a premiešajte.

Plátky paradajok si narežte na kocky, pridajte k zmesi a nechajte, kým pustí šťavu. Potom hrniec zakryte a nechajte zmes dusiť vo vlastnej šťave. Medzitým si nakrájajte kapustu na pásiky, osoľte ju a premiešajte v mise rukami. Nechajte ju 5 minút osolenú odstáť, aby trochu zmäkla a potom ju pridajte k polievke. Zalejte vodou, ale len tak, aby bola hladina zarovno z kapustou a varte približne 1 hodinu. Na záver pridajte petržlenovú vňať a polievku dochuťte. Prajeme dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x