Každý človek varí ryžu trochu inak. Ja napríklad som podedila postup od maminy a ryžu varím vždy podľa jej receptu. Keď som narazila na tento recept, zistila som, že je v ňom použitý rovnaký postup, preto môžem povedať, že ide naozaj o overený spôsob prípravy ryže. Najradšej máme guľatozrnnú, no teraz najčastejšie varíme práve basmati ryžu, kvôli nízkemu obsahu sacharidov.
Mojim osobným tajomstvom je pridať vždy trošku masla. Ryža je jemnejšia a chutí naozaj výborne. Ak však nemáte radi lepivejšiu konzistenciu, vymeňte maslo za trošku oleja.
Budeme potrebovať:
- 1 hrnček ryže
- 1 a 3/4 hrnčeka vriacej vody
- trošku masla
- soľ
Postup:
- Ryžu si vysypeme do sitka a premyjeme pod teplou vodou. Premývame aj 2 minútky, aby sme zmyli všetky nečistoty. Do hrnca si dáme naozaj len trošku masla a ryžu restujeme.
- Keď začne trošku pukať, zalejeme ju vriacou vodou. Osolíme, ak chceme, pridáme napríklad kari korenie a premiešame. Niekedy ju pripravujem aj s mrazeným hráškom, môžeme ho tiež pridať.
- Potom ryžu zakryjeme a varíme asi 10-12 minút na miernom ohni. Potom odstavíme a neodkrývame ešte asi 5 minút. Dobrú chuť.
Lucia M.