Je zdravá, pomerne ľahko stráviteľná a pritom účinne prečisťuje črevá a tráviaci trakt. Pekinská kapusta je jednou z najpraktickejších druhov zeleniny, pretože sa z nej dá vykúzliť prakticky čokoľvek a čo sa šalátov týka, tak jej možnosti sú doslova neobmedzené.
Budete potrebovať:
200g pekinskej kapusty
1 mrkvu
30g strúhaného tvrdého syra
3 PL olivového oleja
1 ČL šťavy z granátového jablka
čiernu rascu podľa chuti
soľ podľa chuti
Kapustu nakrájajte na pásiky a dajte ju do misky. Na jemnom strúhadle k nej postrúhajte mrkvu, tvrdý syr a prisypte čiernu rascu podľa chuti. Nezabudnite na soľ. Zvyšok šalátu dochuťte olivovým olejom a zalejte šťavou z granátového jabĺčka. Pokojne môžete použiť aj zrniečka, ak vám nevadí ich chrumkavosť. Všetko premiešajte a nechajte zachladiť.
Budete potrebovať:
1 hlavu pekinskej kapusty
2 väčšie pomaranče
1 ČL citrónovej šťavy
1 ČL jablčného octu
tekvicového semienka podľa chuti
Pekinskú kapustu nakrájajte na plátky, ošúpané pomaranče takisto. Pridajte tekvicové semienka a rukami šalát dobre premiešajte. Polejte ho citrónovou šťavou a jablčným octom a nechajte zachladiť.
Budete potrebovať:
1 hlavu pekinskej kapusty
300g šunky
100g vlašských orechov
150g tvrdého syra
200g baby karotiek
4 vajíčka
300g kuracích pŕs
½ plechovky konzervovaného ananásu
zelená cibuľka podľa chuti
soľ podľa chuti
majonéza podľa chuti
Kapustu nakrájajte na plátky, čím tenšie, tým chutnejšie. Šunku nakrájajte takisto na plátky alebo na menšie kocky. Vlašské orechy trochu podrvte a osmažte ich na trochu oleja, pridajte do šalátu. Vajcia si uvarte natvrdo a potom ich spolu so syrom postrúhajte na hrubšom strúhadle. Kuracie prsia nakrájajte na pásiky a osmažte na oleji len so soľou. Ananás nakrájajte zas na menšie kúsky, aby ich v šaláte bolo cítiť. Pridajte na krúžky nakrájanú cibuľku, majonézu a soľ a všetko spolu dôkladne premiešajte. Nechajte zachladiť a podávajte.
Budete potrebovať:
1 hlavu pekinskej kapusty
1 kuracie prsia
1 cibuľu
1 plechovku konzervovanej kukurice
1-2 vetvičky petržlenovej vňate
olivový olej alebo majonézu podľa chuti
citrónovú šťavu alebo balsamico podľa chuti
opečené krutóny zo starého chleba podľa chuti
soľ, oregano a čierne korenie podľa chuti
Kapustu nakrájajte na pásiky, kuracie prsia osmažte na oleji s trochou korenia a soli. Cibuľu a petržlen nakrájajte na drobno a všetko zmiešajte vo veľkej mise. Potom pridajte kukuricu zliatu z nálevu a opečené krutóny. Na záver pridajte soľ, korenie a oregano a šalát polejte olivovým olejom a balsamicom alebo pridajte majonézu a trochu citrónovej sťavy.
Budete potrebovať:
450-500g pekinskej kapusty
250g šalátových uhoriek
soľ podľa chuti
30ml olivového oleja
1 ČL citrónovej šťavy
petržlenová vňať podľa chuti
Kapustu nakrájajte na pásiky, uhorku očistite a nakrájajte na polkrúžky. Pridajte nadrobno nakrájaný petržlen, osoľte a polejte olejom a citrónovou šťavou. Dobre premiešajte a nechajte zachladiť. Tento letný svieži šalát vás nenechá horúcimi ani v tých najteplejších letných dňoch a je fantastický aj pri diétach!
zdroj titulnej fotky: wikimedia/pixabay, takprosto.cc (M)