Počasie tento rok hubám prialo a teda je ich viac než dosť. Okrem veľmi rýchlej a obľúbenej praženice s hubami existuje omnoho viac receptov ako túto surovinu pripraviť. Máme pre vás 5 receptov na výborné jedlá z húb. Ak ste si teda v košíku priniesli nejaké domov a uvažujete, čo z nich pripraviť, možno vás oslovia práve tieto recepty.
Budeme potrebovať:
400 g húb
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
150 ml kuracieho vývaru
600 g zemiakov
150 ml smotany na varenie
40 g parmezánu
30 g masla
soľ
korenie
muškátový oriešok
Postup:
Nakrájajte huby na malé kúsky, cibuľu na malé kocky a zemiaky na plátky. Cesnak si buď nakrájajte na malé plátky alebo prejdite lisom. Omáčku pripravíte zmiešaním cibule, cesnaku, smotany a vývaru. Po zmiešaní pridajte soľ, korenie a muškátový oriešok. Plech vymastite maslom, položte vrstvu zemiakov, polejte omáčkou, posypte hubami a opäť dajte zemiaky. Takto opakujte kým nenaplníte plech. Vrch posypte syrom. Pečte 40-45 minút pri teplote 180 stupňov.
Budeme potrebovať:
600 ml kuracieho vývaru
500 g šampiónov
2 cibule
2 polievkové lyžice múky
1 polievková lyžica rastlinného oleja
30 g masla
200 ml smotany na varenie
soľ
červená mletá paprika
Postup:
Nakrájané hríby a cibuľu smažte na panvici. upraženú zmes rozmixujte v mixéri spolu s tretinou vývaru a šľahajte dovtedy kým nevznikne pena. Varte v hrnci na malom ohni spolu s maslom pár minút. Nalejte zvyšky smotany, vývaru a priveďte do varu. Varte 5 minút. Podávajte zdobené zelenými bylinkami alebo parmezánom.
Budeme potrebovať:
800 g húb
2 ks šalotky
30 g masla
2 strúčiky cesnaku
1 rozmarín
250 g mozarelly
40 g parmezánu
Postup:
Huby si predsmažte a následne ich poukladajte do pekáča. Šalotku nakrájajte na plátky spolu s cesnakom a poukladajte na huby. Mozarellu tiež nakrájajte na plátky a poukladajte navrch. Pečte približne 15 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení posypte parmezánom a rozmarínom. Podávať môžete so zeleninovým šalátom alebo cesnakovým dressingom.
Budeme potrebovať:
500 g kuriatok
2 polievkové lyžice olivového oleja
3 zelené jablká
1 polievková lyžica múky
0,5 l hubového vývaru
120 g kyslej smotany
soľ na chuť
červená paprika na chuť
Postup:
Kuriatkam oddeľte klobúk od hlúbika. Hlúbik pokrájajte na menšie krúžky a dajte spolu smažiť. Nechajte dusiť a neodlievajte šťavu. Nakrájané jablká pridajte k hubám a pražte ďalších 15-20 minút. Pridajte studený hubový vývar a priveďte do varu. Pridajte kyslú smotanu, múku, soľ, korenie a papriku. Nechajte to poriadne prevariť a môžete podávať.
Budeme potrebovať:
350 g čerstvých húb
3-4 vajcia
40 g parmezánu
50 ml mlieka
soľ na chuť
korenie na chuť
Postup:
Huby si nakrájajte a dajte ich smažiť. Nalejte polovicu mlieka a nechajte opekať približne 4 minúty. Pridajte vajíčka zmiešané so zvyškom mlieka. Následne pridajte soľ, korenie a papriku. Varte asi 6 minút. Hotovú omeletu posypte parmezánom. Dobrú chuť.
Gabriela, sovkusom