Čoraz viac žien si dnes vyberá jednoduché koláče, ktoré neobsahujú žiadnu plnku. Riadia sa heslo čím jednoduchšie, tým lepšie. Existujú však varianty tortových krémov, ktoré sú veľmi jednoduché a dodajú aj tomu najobyčajnejšiemu neodolateľne lahodnú chuť. Raz ho vyskúšate a už viac nebudete robiť nudné a suché koláče.
Krém z kondenzovaného mlieka
Budeme potrebovať:
- 250 g tvarohu
- 50 g kondenzovaného mlieka
- 180 g masla
- 50 g práškového cukru
Postup:
- Nalejte kondenzované mlieko do misky spolu s tvarohom a pomocou mixéra ho vymiešajte tak, aby bolo dokonale hladké. Do tejto zmesi pridajte rozpustené maslo a cukor. Miešajte približne 3-5 minút a krém je hotový.
Budeme potrebovať:
- 250 g jemného tvarohu
- 150 g masla
- 220 g cukru
Postup:
- Rozpusťte maslo a nechajte ho chvíľku vychladnúť. Pridajte tvaroh, cukor a poriadne vymiešajte mixérom.
Zmrzlinový krém
Budeme potrebovať:
- 350 g kyslej smotany
- 110 g cukru
- 1 vajíčko
- 3 lyžice múky
- 1,5 g vanilky
- 120 g masla
Postup:
- Na začiatok si v miske zmiešajte kyslú smotanu, cukor, múku, vajíčko a vanilku. Misku dajte do vodného kúpeľa a neustále miešajte, kým hmota nezhustne. Nezľaknite sa, môže to trvať aj 20 minút. Keď je krém hotový, odstráňte ho z vodného kúpeľa a nechajte ho vychladnúť v izbovej teplote.
- Samostatné bielka si vymiešajte do hustej bielej peny. Za stáleho miešania pridajte rozpustené maslo. Nakoniec zmiešajte obe hmoty dokopy. Výsledkom by mal byť hustý krém. Vychladnutý krém dajte do chladničky a nechajte poriadne zachladiť.
Švajčiarsky krém
Budeme potrebovať:
- 180 g masla
- 150 g cukru
- 3 vaječné bielka
- citrónová šťava
Postup:
- V jednej miske zmiešajte bielka spolu s cukrom. Misku dajte nad vodný kúpeľ a miešajte, aby sa cukor rozpustil. Keď sa cukor rozpustí začnite ho mixovať. Začnite pri nižšej rýchlosti a postupne zvyšuje.
- Počas miešania pridajte trošku citrónovej šťavy. V ďalšej miske si rozmixujte rozpustené maslo. Nakoniec zmiešajte oba krémy dokopy. Začnite na strednej rýchlosti a zvyšujte.
Budeme potrebovať:
- 500 ml mlieka
- 3 vaječné žĺtky
- 200 g cukru
- 200 g masla
Postup:
- 400 ml mlieka si nad ohňom zohrejte, avšak dajte si pozor aby nezačalo vrieť. Do zvyšných 100 ml mlieka pridajte múku, poriadne premiešajte a pridajte do teplého mlieka.
- Varte zmes pri nízkej teplote, až kým krém nezhustne. Hneď ako sa objavia na zmesi bublinky, môžete ju odstrániť z ohňa. Mierne nechajte ochladnúť a následne pridajte maslo.
- Nezabudnite krém poriadne premiešať, nech sa maslo roztopí. Keď je maslo roztopené, môžete misku s krémom zakryť priesvitnou fóliou. Keď je krém poriadne vychladený, môžete ho pokojne natrieť na koláč alebo ho odložiť do chladničky.
Gabriela, sovkusom.ru