Určite každý veľmi dobre pozná známeho zahraničného kuchára Jamieho Olivera. Jeho meno je doslova synonymum slova kuchyňa. Jeho recepty sú známe svojou extravaganciou a tiež miernym experimentovaním. V poslednej dobe je z neho veľký zástanca zdravého stravovania a preto aj jeho recepty, ktoré vám teraz ukážeme budú veľmi ľahké a zdravé. V hlavnej úlohe bude karfiol.
Karfiol s cesnakom, paradajkami a paprikou
Budeme potrebovať:
- 1 kg karfiolu
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 lyžice suchého bieleho vína
- 1 lyžička červenej papriky
- 400 ml konzervovaných paradajok
- tymián
- citrónovú kôru a šťavu
- morskú soľ
- olivový olej
- čierne mleté korenie
Postup:
- Ošúpte a prepasírujte cesnak, ku ktorému následne pridajte tymián a červenú papriku. Premiešajte, pridajte olivový olej a nechajte odstáť. Kôru z citróna vložte do samostatnej malej misky.
- Z karfiolu odstráňte hrubé a tvrdé časti. Dôležité je aby celá hlavička karfiolu zostala pokope. Následne na ňu naneste pripravenú cesnakovú zmes, konzervované paradajky a citrónovú šťavu. Karfiol pečte približne 1 hodinu a 20 minút.
- Po pečení vyberte karfiol, pridajte zvyšok tymiánu, citrónovú kôru a pečte ďalších 10 minút. Hotový a upečený karfiol polejte zľahka olivovým olejom a posypte petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Karfiol s koriandrom a mandľami
Budeme potrebovať:
- 1 karfiol
- citrónovú kôru
- 1 lyžicu masla
- štipka chilli
- hrsť rozdrvených mandlí
- 2 lyžičky koriandru
- olivový olej
- soľ
Postup:
- V tomto recepte sa na začiatku karfiol predvarí v slanej vode. Bude stačiť aj pár minút. Hotový karfiol preceďte a uložte do misky na pečenie.
- V samostatnej miske zmiešajte chilli, soľ, čierne korenie, olivový olej, maslo a mandle. Hotovou marinádou polejte karfiol a poriadne ho premiešajte.
- Keď je karfiol pripravený na pečenie môžete ho posypať citrónovou kôrou, koriandrom a môžete piecť. Pečte 15 minút pri teplote 200 stupňov.
Karfiol s ančovičkami a šafránom vo vínnej omáčke
Budeme potrebovať:
- 1 karfiol
- 3 menšie červené cibuľky
- 6 sardel v oleji
- 6 strúčikov cesnaku
- 6 väčších olív
- 500 ml bieleho vína
- štipku šafránu
- olivový olej
Postup:
- Cibuľu si nakrájajte na prúžky a nechajte ju spolu so sardelami a lyžicou oleja smažiť. Po pár minútach smaženia pridajte cesnak spolu s olivami. Varte približne 2-3 minúty a následne pridajte biele víno, šafrán a iné koreniny podľa vlastného výberu.
- Keď je omáčka hotová môžete pripraviť samotný karfiol. Poriadne ho umyte, odstráňte listy a hrubé časti a nechajte ho na panvici. Pred pečením ho polejte pripravenou omáčkou a nechajte piecť hodinu a pol pri teplote 180 stupňov. Dobrú chuť!
takprosto.cc