Medovníkové cesto je v každej rodine iné a predsa v niečom také isté. Ak radi pripravujete medovníčky a ešte radšej máte tie voňavé, ktoré sa dajú kúpiť v sezónnych stánkoch, inšpirujte sa receptom, ktorý vám prinášame. Je medovníkovejší, než všetky medovníkové cestá! A navyše s kopou orieškov.
3 PL medu
½ PL trstinového cukru
2 vajcia
150g masla
1 ½ PL polohrubej múky
½ ČL prášku do pečiva
1 ČL strúhaného zázvoru (alebo sušeného)
1 ČL rozdrvených klinčekov
7-10 ks sušených marhúľ
1 ČL škorice
7-10 ks sušených sliviek
30g vlašských orechov
1 šálka práškového cukru
1 vaječný bielok
2 ČL citrónovej šťavy
V suchej panvici si opečte vlašské orechy. V hlbšej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva. Orechy a predtým na niekoľko minút namočené sušené slivky a marhule prebehnite v mlynčeku na mäso. Zmiešajte sušené ovocie a orechy s múkou, pridajte zázvor, klinčeky a škoricu. Maslo nastrúhajte na hrubom strúhadle. Zľahka vyšľahajte celé vajcia s trstinovým cukrom a pridajte ich k zmesi. Nakoniec do zmesi pridajte med a vymieste medovníkové cesto. Dajte ho odpočívať do chladničky na 30 minút.
V miske si medzitým vyšľahajte bielko s cukrom a počas miešania pridávajte do zmesi citrónovú šťavu. Cesto si vyberte a rozvaľkajte na pomúčenej doske do ľubovoľnej hrúbky a vykrajujte tvary pomocou formičiek. Medovníky dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri teplote 160 stupňov zhruba 10 minút. Medovníky sledujte, aby vám neprihoreli. Keď je rúra už rozhorúčená, môžu byť hotové oveľa rýchlejšie.
Po vybratí nechajte medovníky ochladiť a studené ich zdobte studenou bielkovo-cukrovou zmesou. Prajeme krásne sviatky!
zdroj titulnej foto: instagram, (M)