Vanilka, škorica, lieskovce a teplé cesto – kombinácia na zbláznenie, najmä ak máte v hlave fixnú predstavu toho, ako by mali tradičné Vianoce vyzerať. S touto orieškovou bábovkou sa vám bude žiť ľahšie a krajšie nielen cez sviatky, ale aj kedykoľvek počas roka. Dokonalý koláč s veľkým „K“.
225g masla
100g práškového cukru
100g hnedého cukru
1 balíček vanilkového cukru
4 vajcia
225g polohrubej múky
100g lieskových orieškov
1 ČL škorice
1 ½ ČL prášku do pečiva
štipka soli
100g sušeného mlieka
práškový cukor na posýpku
pár rozdrvených maslových sušienok na posýpku
Oriešky najprv opečte na suchej panvici, aby pustili chuť a vôňu. V hlbokej miske si zmiešajte maslo izbovej teploty, hnedý, práškový aj vanilkový cukor a vymiešajte všetko do hladka. Potom pridajte celé vajíčka a šľahajte. V druhej miske si dôkladne zmiešajte zasa suché zložky – múku, prášok do pečiva, soľ, škoricu a opečené lieskovce rozdrvené na menšie kúsky. Pridajte jednu zmes k druhej a vymiešajte cesto.
Bábovkovú formu vymažte maslom a vysypte ju rozdrvenými kúskami sušienok. Potom do formy vylejte cesto a pečte ho v rúre vyhriatej na 170 stupňov 50-60 minút. Po vybratí nechajte formu ochladiť, no len chvíľku, aby vám v nej koláč nestvrdol. Po niekoľkých minútach po nej opatrne poklepte a koláč vyberte. Posypte ho práškovým cukrom a podávajte teplé. Prajeme dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: instagram