Je pestrý, chutný a dokonale sa hodí na slávnostný stôl. Najväčšou devízou tohto zákusku je jednoduchosť chutí v ňom, ktoré nechávajú vyniknúť to najlepšie z použitých surovín. Vyskúšajte ho a uspejete. Zaručene!
Na cesto
2 vajcia
200g práškového cukru
150ml oleja
25g kakaa
200ml mlieka
1 PL octu
1 ČL sódy bikarbóny
1 balíček prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru alebo pár kvapiek vanilkovej arómy
4ml rumovej arómy
700-750g polohrubej múky
Na krém
4 vajcia
150g kryštálového cukru
1 ½ l mlieka
250 hladkej múky
200g horkej čokolády
250g masla
štipka soli
pár kvapiek rumovej arómy
Ako prvé si pripravte cesto. Zmiešajte vajcia a cukor, pridajte štipku soli a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridajte mlieko, olej, ocot a sódu bikarbónu. 100g múky zmiešajte s práškom do pečiva a pridajte do cesta. Dôkladne premiešajte a rozdeľte na dve časti. Do prvého cesta dajte vanilkový cukor alebo arómu a cca 350g múky, do druhej časti dajte rumovú arómu, kakao a cca 300g múky. Obe cestá dobre vypracujte a nechajte 15 minút odpočívať. Potom ich rozdeľte každé na dve časti – čiže z oboch ciest by ste mali dostať 2 hnedé a 2 biele časti. Pečte každé zvlášť na plechu vyloženom papierom na pečenie veľkom asi 23x36cm asi 3-4 minúty pri teplote 180 stupňov. Po upečení nechajte cestá vychladnúť.
Medzitým ako sa pečú cestá, pripravte si krém. Zmiešajte vajíčka so štipkou soli a cukrom a vymiešajte do hladka, pridajte 100ml mlieka a múku. Zvyšné mlieko ohrejte do horúca, pridajte zmes z vajec a na slabom ohni miešajte a varte, až kým nevznikne hustý puding. Potom si nastrúhajte čokoládu a maslo a primiešajte ich do krému. Nechajte ho vychladnúť, sem-tam premiešajte. Vychladnutý krém natierajte v rovnakej vrstve na jedno biele a dve hnedé cestá. Vrch zákusku by malo tvoriť biele cesto posypané práškovým cukrom. Nechajte zachladiť na noc a na druhý deň podávajte! Prajeme dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: pixabay, bidista.com