Čakáte návštevu a chcete ju potešiť výnimočnou sladkou dobrotou? Alebo len chcete ulahodiť vašim najbližším? Potom by ste mali určite vyskúšať túto báječnú višňovo-krémovú tortu. A čo je najlepšie? Je nepečená, takže vám nezaberie ani veľa času. Navyše, višne sú zdrojom stopových a minerálnych látok a ich vysoký obsah jódu je vhodný pre ľudí s ochoreniami štítnej žľazy.
250 gramov piškót
1 balenie želatíny (10 gramov)
170 gramov masla
170 gramov cukru
300 gramov kyslej smotany
300 gramov bieleho jogurtu
300 ml šľahačkovej smotany
500 gramov višní
200 ml mlieka
2 až 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
50 až 100 gramov ľubovoľnej čokolády
višne
Najprv si pripravíme sirup, to znamená že v hrnci necháme roztopiť a skaramelizovať 2 až 3 lyžice kryštálového cukru. Následne za stáleho miešania prilejeme 200 ml mlieka, tekutinu miešame, až kým sa nám karamel v mlieku neroztopí. Tortovú formu si vyložíme piškótami, ktoré polejeme karamelovým sirupom.
Zo smotany si vyšľaháme šľahačku. Ďalej si pripravíme v malom množstve vody želatínu. Ak sa rozhodnete pre práškovú, postupujte podľa inštrukcií na obale, no v tomto prípade by ste mali počkať, kým bude želatína vlažná a postupne do nej pridávať vyšľahanú šľahačkovú smotanu. Ak sa rozhodnete pre plátkovú želatínu, poradie nie je dôležité. Zmes dáme do chladničky.
V ďalšej mise si vymiešame maslo s práškovým cukrom, pridáme jogurt a kyslú smotanu. Túto zmes teraz zmiešame spolu so šľahačkovou zmesou. Na piškóty nanesieme polovicu zmesi, na zmes poukladáme višne (ak máme čerstvé višne, môžeme si ich podľa chuti viac dosladiť) a pokračujeme druhou vrstvou piškót a postup opakujeme. Hotovú tortu necháme v chladničke najmenej 6 hodín.
Na záver odstránime tortovú formu a tortu dozdobíme vychladnutou roztopenou čokoládou a zvyšnými višňami.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia Taňkošová), bidista.com