Milujeme koláče, ktoré sú absolútne nadčasové a hodia sa na všetky príležitosti. Ten, ktorý vám ukážeme dnes je vhodný pre návštevy, na posedenie s priateľkami, ale aj pre vnúčatá, či lenivé víkendové popoludnia. Necháte sa zlákať?
Tento koláč je hotový rýchlejšie, než si stihnete vypiť kávu, ktorú ste si zaliali tesne predtým, ako ste ho vložili do rúry. Nadýchané cesto v kombinácii s hrudkami čokolády sú tým správnym kontrastom, ktorý vás dostane.
225g hladkej múky
1 ČL prášku do pečiva
2 PL cukru
štipka soli
55g roztopeného masla
170g mliečnej čokolády
55ml mlieka
170ml šľahačkovej smotany
Rúru si predhrejme na 200 stupňov.
Múku si preosejeme v stredne veľkej mise, zmiešame s cukrom, soľou a práškom do pečiva. Pridáme roztopené maslo a šľaháme na nízkych otáčkach spolu so sypkými surovinami, až kým sa všetko poriadne nezmieša. Do tejto hmoty pridáme nasekanú čokoládu, premiešame a nakoniec pridáme mlieko a smotanu, aby nám vzniklo jemné cesto.
Plech si vymastíme maslom a vysypeme múkou a vylejeme naň cesto. Vrch cesta môžeme posypať hnedým cukrom. Alternatívou je aj príprava tekutého karamelu, ktorý vylejeme na cesto, takže v koláči po upečení nebudú len čokoládové hrudky, ale aj karamelová chuť. Či to skúsite je však len na vás.
Koláč pečieme pri teplote 200 stupňov asi 25 minút. Podávame s hustou šľahačkou, alebo jahodami. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), seriouseats.com