Vianočná kapustnica je jedno z tradičných jedál, ktoré u väčšiny z nás nesmie chýbať pri štedrej večeri. Táto kapustnica má výbornú chuť a navyše je vhodná aj pre vegetariánov. Ak držíte pôst, určite oceníte, že do nej nejde mäso. Prekvapí vás príjemnou chuťou a krásnou vôňou. Takže pripraviť suroviny a hor sa do varenia.
1 veľkú bielu cibuľu
2 lyžice olivového oleja
3 kávové lyžičky sladkej červenej papriky
1 kávovú lyžičku ražnej múky
2 – 3 lístky bobkového listu
500 gramov bielej kyslej kapusty
500 gramov čerstvej bielej kapusty
1 stredný kaleráb
200 gramov údeného tempehu
štipka soli
miso pastu a sójovú omáčku na dochutenie
Nakrájame si cibuľu na menšie kúsky a zľahka osmažíme na oleji. Cibuľu zasypeme paprikou a ražnou múkou, poriadne premiešame. Pridáme surovú kapustu, korenie, podlejeme vodou, dochutíme miso pastou, sójovou omáčkou a soľou.
Postupne pridáme na kocky nakrájaný kaleráb. Keď je uvarený do polomäkka, odstavíme polievku z ohňa a primiešame kyslú kapustu. Tempeh si nakrájame na tenké plátky a pridáme ku kapuste. Polievku necháme odstáť, aby sa nám chute pekne spojili. Ak by sme chceli polievku trošku zjemniť, môžeme pridať trošku sójovej smotany.
Miso pasta a sójová omáčka či tempeh sú kvalitné sójové produkty – keď ich zavediete do svojej kuchyne, spoznáte rôzne nové chute a naviac budete jesť zdravo. Tieto bielkoviny sú čisto rastlinného pôvodu, polievka je teda ľahko stráviteľná a naviac veľmi chutná. Prajem vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Lucia M.