Ak ste si písali o nejaký recept, tak to bol práve tento. Preto som sa rozhodla, že samozrejme idem do toho. Nepečené čokoládové guľky s kokosom a rumom. To je klasika, ktorú asi všetci dobre poznáme a Vianoce si bez nich už ani nevieme predstaviť. Neviem ako vy, ale ja, keď som boa malá a videla plný tanier koláčov, vždy som siahla po guličkách, pretože sú jednoducho najlepšie.
80 gramov zmäknutého masla
240 gramov práškového cukru
60 gramov kakaa
100 gramov strúhaného kokosu
2 bielky
50 gramov hrozienok
rum
Vyberieme si misku a vložíme do nej hrozienka, ktoré zalejeme rumom. Stačí, aby v ňom plávali. Najlepšie urobíte, keď ich namočíte napríklad večer predtým. Do väčšej misky dáme maslo, cukor, kakao, kokos, bielky a pomocou rúk vypracujeme hutné cesto. Keďže je cesto lepivé, dáme ho na hodinku dve do chladničky.
Následne vytvarujeme guľky, pričom do vnútra vložíme dve tri hrozienka. Guľky na záver obalíme v kokose a môžeme ich naukladať do košíčkov. Skladujeme ich v chlade a suchu. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)