TOP recepty so želé

Loading...
(5 / 5)

Želé je jednou z najobľúbenejších pochúťok našich ratolestí, no napriek tomu sa z neho dajú vyčarovať úchvatné kreácie. Napríklad taký želé dezert zo šampanského? Ak chcete zažiť kúsok gurmánskeho Francúzska, vyberte sa s nami do krajiny, kde želé tečie potokom!

Ovocná kiwi torta

Budete potrebovať:

400g maslových sušienok

150g masla

2 balíčky zelenej želatíny

2 celé kiwi

750g kyslej smotany

500ml mlieka

35g čírej želatíny

200g kryštálového cukru

sovkusom.ru

Sušienky rozdrvte na prášok a zalejte roztopeným maslom, dobre premiešajte a do tortovej formy natlačte sušienkový základ. Dajte do chladničky tuhnúť, kým pripravíte krém. V hrnci si uvarte mlieko, počkajte kým zovrie a potom ho nechajte trochu vychladnúť. Pridajte číru želatínu a miešajte, kým sa celkom nerozpustí. V inej miske si vyšľahajte kyslú smotanu s cukrom, potom ju veľmi pomaličky a za stáleho šľahania pridávajte k mliečnej želatínovej zmesi. Robte to pomaly, inak sa môže stať, že želatíne zhrudkovatie, kvôli prudkému poklesu teploty spôsobenému studenou smotanou. Krém nalejte do tortovej formy na sušienkový základ. Nechajte v chladničke tuhnúť. Očistite si kiwi a nakrájajte na kolieska. Rozložte ich na vrch stuhnutého smotanového krému. Potom si pripravte zelenú želatínu podľa návodu na balíčku. Počkajte, kým trochu vychladne a nalejte ju na krém ozdobený kolieskami kiwi. Nechajte cez noc v chladničke tuhnúť a na druhý deň podávajte.

Ryžové želé

Budete potrebovať:

4 PL uvarenej ryže

150g jemného tvarohu

1 PL čírej alebo bielej želatíny

5 PL nízkotučnej smotany

2 PL kryštálového cukru

1 balíček vanilkového cukru

1 balíček škoricového cukru

sovkusom.ru

Ryžu uvarte v osladenej vode v pomere 1:2. Želatínu zalejte vodou podľa návodu a počkajte, kým napučí. Potom ju prevarte vo vodnom kúpeli. Medzitým zmiešajte tvaroh so smotanou, cukrom, vanilkovým cukrom a škoricovým cukrom. Ručným šľahačom vymiešajte jednotnú zmes. Potom pomaly a za stále miešania pridajte želatínu a nakoniec uvarenú ryžu. Pokojne ju môžete nechať aj rozvariť. Všetko potom nalejte do ľubovoľnej formy a nechajte v chladničke zatuhnúť.

Želé mozaika

Budete potrebovať:

4 balíčky želé v rôznych farbách

400ml kondenzovaného mlieka

85g čírej želatíny

formu na bábovku

sovkusom.ru

Farebné želé si pripravte jednotlivo a podľa pokynov, nalejte ich do rôznych nádob a nechajte stuhnúť, potom dajte na chvíľu do mrazničky, aby boli celkom tvrdé.

Číru želatínu zalejte teplou vodou podľa návodu a nechajte napučať. Potom ju rozpustite vo vodnom kúpeli a prilejte ku kondenzovanému mlieku. Miešajte, kým nebude zmes homogénna.

Z mrazničky vyberte farebné želé a nakrájajte ho na malé kocky. Nasypte ich striedavo do formy na bábovku a zalejte kondenzovaným mliekom. Dajte do mrazničky stuhnúť a potom podávajte.

Želé zo šampanského

Budete potrebovať:

3 ČL čírej želatíny

1 pohár studenej vody

¾ šálky kryštálového cukru

750ml suchého šampanského

500g bobuľovitých plodov (jahody, čučoriedky, maliny)

sovkusom.ru

Želatínu zalejte vodou a nechajte napučať, potom ju vo vodnom kúpeli rozpustite. Pridajte do nej cukor a miešajte, kým sa celkom nerozpustí. Nakoniec pridajte šampanské. Vezmite si sklené poháre na víno, alebo sklené misky. Na dno naukladajte bobuľovité ovocie a to zalejte tekutou zmesou šampanského a želé. Dajte do chladničky stuhnúť a podávajte.

Mandarínková želé torta

Budete potrebovať:

100g masla

2 žĺtky

130g polohrubej múky

30g mletých mandlí

štipka soli

125g kryštálového cukru

20ml vody

300g jemného tvarohu

150g práškového cukru

25g škrobu

2 celé vajcia

350g mandarínok

1 balíček čírej želatíny

sovkusom.ru

Múku zmiešajte s pomletými mandľami, pridajte zmäknuté maslo, štipku soli a 25g masla. Cesto rukami premiešajte a pridajte žĺtky a vlažnú vodu. Vymiešajte cesto a natlačte ho do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie.

V miske si zmiešajte tvaroh s cukrom, pridajte vajcia a škrob, dobre vymiešajte. Nalejte zmes na cesto a pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 30 minút. Potom nechajte koláč vychladnúť. Medzitým si načistite mandarínky a rozdeľte na mesiačiky. Poukladajte ich na vrch vychladnutého tvarohu a zalejte želatínou. Nechajte stuhnúť v chladničke a podávajte.

Čokoládové želé

Budete potrebovať:

120g horkej čokolády

500ml mlieka

10g želatíny

cukor podľa chuti

sovkusom.ru

Mlieko nechajte prevrieť a potom mierne vychladnúť. Medzitým zalejte želatínu teplou vodou podľa návodu a nechajte napučať. Potom ju nechajte rozpustiť vo vodnom kúpeli. Do želatíny pridajte mlieko.  Nastrúhajte doň čokoládu a miešajte, až kým sa celkom nerozpustí. Podľa chuti pridajte aj cukor. Výsledná hmota by mala mať jednotnú konzistenciu aj farbu. Nalejte ju do formy a nechajte stuhnúť. Prajeme dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x